Život udruga 18.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 26.02.2016. 13:30.

Osnovana udruga vukovarskih branitelja i logoraša Međimurja

Nedavno je osnovana i već registrirana Udruga vukovarskih branitelja i logoraša Međimurja. Konferencijom za novinare u utorak, 9. rujna predstavili su je Željko Sršan, njen predsjednik, i suradnici, potpredsjednik Zvonko Horvatić i tajnik Damir Golubić. Osnivači smo nas dvadesetak branitelja i zatočenika srpskih logora iz posljednje grupe od 58 branitelja Vukovara, od kojih je njih 11 poginulo, 2 su nestala, a 24 završila u logorima, rekao je Sršan.

Međimurje je jedina županija u kojoj nije bilo takve udruge i to se osjetilo. Prošle godine nam MUP po prvi put nije htio osigurati prijevoz na svečanost obilježavanja pada Vukovara. Odlučili smo da nam se takvo što više nikad ne dogodi, rekao je. Osim zaštite interesa branitelja logoraša, cilj Udruge je čuvanje istine o Domovinskom ratu. Sršan je podsjetio da je danas zakonska obveza škola da za osme razrede organiziraju posjet Vukovaru, a raspoloživi podaci govore da 85 posto škola u sjevernoj Hrvatskoj tu obvezu nije ispunilo. Bavit ćemo se i pitanjima zaštite digniteta Domovinskog rata i istine o njemu, ali i pravne zaštite branitelja. Prema nekim podacima, u borbama u široj okolici Vukovara sudjelovalo je od 400 do možda čak 600 branitelja iz Međimurja - policajaca, gardista i dragovoljaca, a mnogi još nemaju riješen svoj status, rekao je Sršan.

Pozivamo da nam se jave i oni branitelji i logoraši za koje mi možda ne znamo, pripadnici HOS-a ili specijalne policije, rekao je Zvonko Horvatić. Želja nam je da se ujedinimo, da pomažemo jedni drugima. Mnogi su i bolesni, da sportom i druženjem zajedno budemo jači, po geslu “zajedno u ratu, zajedno u miru”. I Sršan i Horvatić još su jednom istaknuli značaj čuvanja istine o Domovinskom ratu, posebice o obrani Vukovara. Primjerima su pokazali da škola tu ne ispunjava svoju zadaću i da je neznanje mladih o tome gotovo potpuno. Udruga bi uskoro trebala dobiti prostor u kompleksu baraka nekadašnjeg GK-a, ali svi potencijalni članovi mogu se već sada javiti trojici čelnika na brojeve: Sršan 095/399-6530, Horvatić 099/769-4178, Golubić 091/502-5168.(d.k.)

Izvor: 3099