Atletika i gimnastika 12.08.2016. 12:07. Zadnja izmjena: 12.08.2016. 15:08.

Neuspješno na OI

Filip Ude: Slijedi odmor pa do sljedeće sezone i Europskog prvenstva ništa

Treći uzastopni nastup najboljeg međimurskog sportaša Filipa Udea na OI u Riu de Janeiru nije bio uspješan. U Pekingu je 2008. godine na vježbi konja s hvataljkama osvojio srebrno odličje, u Londonu 2012. godine nije uspio doći do odličja, a u Riu de Janeiru u kvalifikacijama je pao usred vježbe, nije izborio finale i s ocjenom 14.333 bio tek 30.

Odmah nakon nastupa nije krio razočaranje. 

Od početka vježba nije krenula po planu, borio sam se koliko sam mogao, ali na sredini vježbe me je bacilo u stranu pa iako sam pokušao sve nisam mogao ostati na konju. Bio sam spreman kao nikad do sada, očito međutim nije bio moj dan. Puno sam se svih ovih 4 godine od Londona trudio i odricao, još uvijek imam osjećaj da kvalifikacije tek predstoje, a ne da su održane. Treba međutim nakon svega ići dalje jer je svanuo novi dan, gdje imam i dalje iste ciljeve i iste snove. Dvije su bile opcije, ili pognuti glavu i odustati od svega ili je dići i trenirati još bolje i jače. Vjerujem da će ako dovoljno treniram i dovoljno radim i u moju ulicu doći praznik, završio je Ude.

U međuvremenu se Ude već vrtio iz Ria, u Zagrebu mu je Hrvatski olimpijski odbor priredio svečani doček i prijem, a u Čakovcu je u krugu obitelji krenuo na kratki i zasluženi odmor. U Riu pak je pred povratak kući opširno i vrlo realno razgovarao s novinarima, među ostalim je rekao i ovo.

Imam i dalje svoj cilj, sanjat ću ga i dalje, a to je na svim, narednim natjecanjima biti najbolji. Imam sva moguća srebra i bronce, mislio sam da je u Riu došao trenutak za zlato, nije međutim nažalost bilo tako, kazao je Ude.

Pitali su ga novinari kako dalje na što je odgovorio:

To je život, neću se predati, to je gimnastika i to je tak... Svatko može kiksati i ja sam. Ali ne mogu odustati od sebe. 

  • Sljedeći cilj? Slijedi odmor pa do sljedeće sezone i Europskog prvenstva ništa.
  • A onda prema Tokiju, je li to realno, imat ćete tamo 34 godine? Tokio je isto cilj, nešto se pravila mijenjaju, ali ja neću i postavio sam si cilj otići četiri puta na Igre. Uspjet ću u tome, želim otići sa zlatnom medaljom i neću se predati. Znate, bio sam spremniji u Riu nego u Pekingu kada sam osvojio srebro. Ali, eto, tako se dogodi ništa tu ne možeš.
  • Sada povratak kući? Što prije, to bolje, završio je razgovor i boravak u Riu na svojim trećim OI Filip Ude.

Slijede četvrte u Tokiju. Nije mu lako, četiri godine u deset sekundi. To treba moći izgubiti, no Filip se ne predaje, makar u Tokiju bio i najstariji. Želimo mu već sada da u svojim realnim planovima uspije i da u Tokiju osvoji toliko željeno zlato.