Sport 07.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

DOSTOJAN OTPOR "ŽELJEZNIČAROVIH" KUGLAČA

Na splitskom Poljudu "Željezničar" je otvorio svoju treću prvoligašku sezonu. Povratak među dvanaest najboljih klubova u državi obilježen je problemima s medicinskim biltenom igračkog kadra. Iako se prema prijavi sastava u novu avanturu otisnula kompletna ekipa, Željezničare je mučila dugotrajnija ozljeda leđa koju vuče Bojan Košak te Tomislav Tvarog koji je samo nekoliko dana prije ovosezonske premijere povrijedio gležanj.

Potonji se uspio zakrpati, dok je Košak odradio tek trening ili dva pa se za početak protiv Mertojaka nalazio među rezervama. A Mertojak, najmlađa te ujedno i najviša momčad lige, raspolagao je punim arsenalom među kojim se posebice ističu državni reprezentativci Muše i Marinović. Unatoč činjenici da su oba protivnika friški ove jeseni među prvoligašima, čakovečki klub doduše kao povratnik, a Splićani kao pravi debitanti, ambicije su im dijametralno suprotne.

Dok Željezničaru predstoji borba za svaki čunj u misiji očuvanja statusa, Mertojak puca ako ne već baš na sam vrh, onda svakako na jedno od mjesta u poretku koje na kraju sezone donosi pokal. Stoga kroz prizmu takve konstalacije snaga treba promatrati krajnji rezultat od 6-2 za domaćine uz 153 čunja viška. Mertojak se nije baš prošetao do pobjede jer je Željezničar, posebice u prvoj dionici, pružao solidan otpor držeći kakvu takvu rezultatsku neizvjesnost. Kapetan Predrag Turk odmah je iskočio kao najbolji pojedinac međimurskog sastava kada je sa 596-568 savladao Čubelića pri čemu je u drugoj polovici svog nastupa Turk oborio 314.

Gotovo identičnim omjerom (599-568) Tvarog je izgubio od Mušea uzevši mu pritom dva seta. Pretežita razlika od ukupno vrlo malih 10 čunjeva zaostatka te minus od 2-1 u poenima na polovici igre nastao je u dvoboju koji je Zoran Jagić (576) izgubio od Milanovića (583). Milanović je duel riješio u prva tri seta koje je sve dobio, da bi Jagić na posljednjoj stazi značajno smanjio deficit u drvima. Međutim, od prva tri seta Jagić je njih dva ispustio za tek po dva čunja tako da je mogao to biti vrlo zanimljiv uvod da je „grah samo malo drugačije pao“. U nastavku raspoloženje se bitno promjenilo – Mertojaku su Marinović (617) i Žubrinić (614) odigrali na visokom nivou, dok su Željezničarovi kuglači ostvarili skromne brojke.

Tako je Ninoslav Mikac oborio 546 drva, dok je Franjo Gosarić debitirao s 261, a zamijenio ga je Bojan Košak srušivši 280. U najslabijem sučeljavanju dana Stjepan Jagić je unatoč niskih 531

preokrenuo početni manjak od 0-2 u setovima te 27 minusa u čunjevima za Dragičevićem (530) u

drugi poen Željezničara i prihvatljivi poraz od konačnih 6-2. Izgledi za prvim bodovima neće biti veliki niti u narednom kolu budući na čakovečku Mladost dolazi praktično jedini pretendent na naslov – Zaprešić. Zaprešić je apsolutni favorit koji već na otvaranju sezone na svojim stazama leti visoko preko 3800 čunjeva.

Krcat imenima koja u svjetskim razmjerima imaju svoju težinu Zaprešić dolazi odraditi samo jedan u nizu radnih dana na stazama, a ljubiteljima kuglanja savjetujemo da u subotu od 15 sati svakako dođu provjeriti da li će ponovo biti potrebno mijenjati tablu s rekordima budući se kraj brojki koje postižu dečki iz predgrađa metropole najveće momčadsko ostvarenje u Čakovcu od 3608 drva nekad neprikosnovenog Zadra čini ozbiljno ugroženima I za kraj samo podatak koji pokazuje trenutno stanje tog još donedavno najbogatijeg kluba – Zadar nije niti otputovao na susret prvog kola lige u Osijek s obzirom da nije mogao skupiti čak ni početni sastav.

 

 

Andrija Crnčec

Izvor: 3150