Nogomet 31.07.2018. 13:26. Zadnja izmjena: 31.07.2018. 13:27.

NK Polet Pribislavec proslavio 60 godina

Klub izuzetno bogate povijesti

Nogometni klub Polet iz Pribislavca dvodnevnim je sportsko-kulturnim programom obilježio 60 godina uspješnog rada i postojanja kluba. Okupili su se naraštaji Poletovih nogometaša, članova uprava, navijača te gostiju i uzvanika na čelu s načelnicom općine Pribislavec Višnjom Ivačić, tajnikom MNS-a Darkom Jambrovićem i drugima.

Na svečanoj sjednici sadašnji predsjednik Saša Grkavac je naglasio:

- Klub je osnovao legendarni Petar Peršić, ujedno prvi predsjednik kluba koji je i najzaslužniji što je Polet bio tada organizacijski, igrački jedan od najboljih ne samo u Međimurju već nadaleko šire i po njemu danas nosi stadion ime. Upravo je on 20. rujna 1958. godine okupio mlade pribislavske nogometaše s namjerom da osnuju novi klub, a to su i učinili, održavši osnivačku skupštinu kluba. Dvojba je bila oko naziva Kaštel ili Polet, a većina od 42 prisutnih odlučila se za naziv koji klub nosi i dan danas. Uz Peršića kao predsjednika, za potpredsjednika izabran je Mirko Medved, tajnika Dragutin Žilavec, blagajnika Antun Car, dok je trener bio Stjepan Križarić. Prvu službenu utakmicu klub je odigrao već devet dana kasnije, prijateljski susret u slovenskim Vuzenicama, koji je i završio s prijateljskih 5:5, a natjecali su se u Podsaveznoj grupi zajedno s još sedam klubova.

Nakon 60 godina bogate povijesti prepunih rezultatskih i organizacijskih uspjeha, izuzetno sam ponosan što vam se mogu obratiti kao aktualni predsjednik kluba, imajući pritom uvijek u mislima one koji su nam to omogućili i koji su naš klub stvarali iz temelja. U prvom redu mislim tu na legendarnog Petra Peršića po kojem je nazvan i stadion, ali i na sve one koji tijekom godina nisu dali da klub pada, već da raste, razvija se, živi i evo proslavi svoje šesto desetljeće. Nogomet je bez sumnje najpopularniji sport u Pribislavcu, upravo su svi oni koji su prošli našim klubom za to zaslužni te im na tome treba zahvaliti, danas na ovaj način, velikim hvala, a na samu obljetnicu i počasnim plaketama. U našem se kraju nogomet spominje još 1920.-ih, kad su tadašnji općinski poglavari odobrili 1921. jednu svotu za nogomet - vrijednost jednog voza lišća - 'labodoritosima kaj si loptu kupiju'. Osim toga dobili su tad sredstva za četiri 'stonjge' kojima su izrađeni golovi, a plaćeni su i radnici koji su to omogućili. 1935. osnovan je Borac, klub u kojem su za prvu loptu svi igrači sakupljali po dinar kako bi mogli igrati.

Treba reći da se u pedesetim godinama prošlog stoljeća tada osnovani Polet, nakon samo jedne sezone igranja kvalificirao u ligu više, a dvije sezone kasnije osvojio prvo mjesto u Podsaveznoj ligi Čakovec te izborio igranje Zagrebačke zone. Mnogi ne znaju o Poletu neke zanimljivosti, a ta je da je upravo Polet odigrao prvu utakmicu pod reflektorima u Međimurju, da smo na jednom mjestu okupili 1978. godine čak 4500 gledatelja i uspjeli organizirati i odigrati utakmicu s New York Eaglesima, igrali smo 2. i 3. HNL, organizirali smo utakmice sa studenskom reprezentacijom Nigerije te Cosmosom za koji su nastupale svjetske nogometne legende poput Euzebija i Šekularca. Uz to Polet je igrao prijateljske utakmice sa zagrebačkim Dinamom, i tadašnjim prvakom države Crvenom zvezdom. Skromni počeci, ali i veliki trenuci za naš klub i međimurski nogomet koje je Polet omogućio, stvorili su jednu veliku momčad, snažan klub i naš ponos. Vjerujem kako ćemo u novoj sezoni nastaviti na isti način s odličnom mladom ekipom i pokazati da je našem Poletu mjesto među najboljima, kao što je bio ne tako davno. Posebno nas veseli velik broj djece i mladih, koji su u velikom broju u Međimurju prigrlili nogomet u Pribislavcu te ih pozivam da nastave tim putem i omoguće još uspješnije i veće slavlje u godinama koje nam dolaze.

Na proslavi je odigran prigodni nogometni turnir na kojem su nastupile selekcije Brazila, Kameruna i Poleta. Nakon turnira nastavak proslave odvijao se uz veliku veselicu ispod šatora uz nastup "Monaco benda" te specijalnog gosta večeri Željka Pokupca Šerija. U nedjelju je bio atraktivan turnir u Bubble footballu.