Nogomet 01.08.2016. 12:41. Zadnja izmjena: 01.08.2016. 12:45.

Međimurska sportska povijest

NK Galeb iz Oporovca proslavio 40. obljetnicu djelovanja

Dom kulture u Oporovcu minule subote, 30. srpnja, bio je premalen da primi sve koji su došli na svečano obilježavanje 40. obljetnice uspješnog djelovanja i postojanja NK-a Galeb. Na skupštini koju je vodio Željko Sokač prisustvovali su igrači svih generacija, članovi uprava, navijači prijatelji kluba te uzvanici i to: gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek, predsjednik zajednice sportskih udruga Grada Preloga Dejan Naranđa, predstavnik MNS-a Mijo Horvat, predsjednik NK-a Graničar iz Kotoribe Zoran Radmanić, predstavnici DVD-a i ŠRD Sloga te predstavnici susjednih klubova i mnogi drugi.

O bogatoj povijesti nogometa u Oporovcu od samih početaka do danas prisutnima su činjenice iznijeli predsjednik kluba Damir Dominić te Ivica Sokač. Dominić je naglasio: U Oporovcu se nogomet u muškoj i ženskoj verziji igrao šezdesetih godina dok je u originalnom zapisniku skupština održana 27. travnja 1976. u 19 sati u prostorijama Omladinske organizacije.

Skupštini je tada prisustvovao velik broj omladinki i omladinaca te mještana te je osnovano sportsko društvo Oporovec. Prva službena i to kup utakmica odigrana je sa NK-om Graničar iz Kotoribe dok su tada za Galeb igrali odlični nogometaši i to: Josip Mihoci, Vlado Lipić, Josip Čavlek, Antun Lipić, Rok Židov, Vlado Balent, Marijan Balent, Ivan Gašparić, Vlado Granatir, Marijan Golubić, Ivan Pintar, Ivan Golubić, Andrija Lipić, Valent Mihoci, Stjepan Škoda, a trener je bio Stjepan Škoda.

1982. godina dolazi velika kriza i skoro zatvaranje kluba, kao i 1992. koja je trajala do 1995. Te iste godine u klub dolazi jedanaest novih igrača iz Donjeg Kraljevca i Goričana te se osvaja prvenstvo i klub ulazi u 2. ŽNL. S tih vremena nastala je i pjesma o Galebu. Posebno treba naglasiti da se u klubu radi i sa mladima te već 1998. juniori postaju prvaci Međimurja kada su u finalnoj utakmici u Pušćinama pobijedili Graničar iz Kotoribe. Među velike uspjehe spada i posebno draga pobjeda u kup utakmici protiv tadašnjeg drugoligaša Čakovca.

Povijesni uspjeh kluba je nastupio 2015. kada je Galeb osvojio prvo mjesto 2. međimurske lige i plasirao se u najkvalitetniju međimursku ligu gdje je danas stabilan ligaš. Nakon ovog izlaganja prisutni su predsjednika kluba (koji je najzaslužniji što je danas njihov nogometni klub fantastično organiziran i što je sportski park prekrasno uređen) nagradili dugotrajnim i gromoglasnim aplauzom. Kroz povijest kluba predsjednici su bili Franjo Sabolić, Antun Lipić, Ivan Sokač - Ivač, Stjepan Sokač, Valent Mihoci, Ivan Sokač, Renato Balent i Damir Dominić.

Galeb je uvijek vodio zavidnu dokumentaciju sa skupština kluba i sastanaka a bilo je i sezona gdje su vjerni kroničari zapisivali i brojne zanimljivosti. Neke od njih je pročitao Ivan Sokač. Nakon toga klubu su prigodan poklon predali predsjednik NK-a Graničar iz Kotoribe, Zoran Radmanić, izaslanik MNS-a i član Izvršnog odbora Mijo Horvat, a klubu je sve najbolje poželio i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek. Na kraju se predsjednik kluba zahvalio svima koji su došli u ovako velikom broju, a posebno Gradu Prelogu, sponzorima i donatorima.

Svi zajedno u velikoj povorci sa zastavama uz živu muziku krenuli su put nogometnog igrališta gdje je odigrana prijateljska nogometna utakmica NK-a Galeb i NK-a Graničar koja je završila pobjedom gostiju od 3:2. Nakon utakmice dodijeljene su zahvalnice zaslužnima da bi se proslava nastavila uz zabavu do kasnih sati. Organizacija proslave kvalitetom je oduševila sve prisutne te zaslužuje čestitke.