Nogomet 14.08.2016. 09:09.

Samostalna sportska udruga

Nogometna škola Međimurje / Čakovec nakon odmora počinje s pripremama za novu sezonu

Nakon kratkog i zasluženog odmora u Nogometnoj školi Međimurje / Čakovec počeli su s pripremama za novu prvenstvenu sezonu. Od 1. kolovoza s radom su počeli kadeti, stariji i mlađi pioniri, limači, početnici, kadetkinje i pionirke, a od 8. kolovoza pridružit će im se i oni najmlađi – vrtići i početnice.

Nogometna škola Međimurje / Čakovec prema novom ustroju djeluje kao samostalna sportska udruga, kategorije dječaka nastupaju za NK Međimurje i Nogometnu školu Međimurje/Čakovec, a djevojčice za ŽNK Katarina Zrinski Čakovec. U Školi se organizirano provodi trenažni proces u koji je uključeno više od 200-tinjak dječaka i djevojčica po uzrastima mladih nogometaša i nogometašica od 4 – 18 godina.

Polaznici Škole nogometa su iz svih dijelova Međimurja, radi se s 11 uzrasnih kategorija dječaka i tri kategorije djevojčica s kojima rade educirani treneri. Treninzi se održavaju na terenima SRC-a Mladost Čakovec ovisno o kategoriji 3 - 5 puta tjedno plus utakmice kroz vikend.

Kadrovska struktura Škole je sljedeća: predsjednik Dean Panić, dopredsjednik Miljenko Ovčar, stručni voditelj Hrvoje Goričanec, treneri: Matija Kristić (juniori U-18), Dragutin Naranđa (kadeti U-16), Mario Šarić (st. pioniri U-14 i U-13), Neven Bujanić (ml. pioniri U-12 i U-11), Karlo Kosalec (limači U-10 i U-9), Marinko Horvat (početnici U-8), Nenad Orehovec (djevojčice - kadetkinje i pionirke), Marko Zavrtnik (vrtići U-6 i djevojčice početnice), Darko Stamenković (trener - specijalist vratara), Božidar Juračić (fizioterapeut).

Natjecanje: juniori i kadeti se natječu u Regionalnoj ligi, a od ove godine igraju i Europsku omladinsku ligu u koju su uključeni klubovi Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske. Kategorije U-14, U-13, U-12, U-11, U-10 i U-9 se natječu u 1. HNL pionira Regije sjever, početnici igraju u Međimurskoj ligi početnika, vrtići imaju organizirane susrete za njihov uzrast, djevojčice, kadetkinje i pionirke igraju u 1. HNL za djevojčice, a početnice u ŽNL-i početnika igraju s dječacima.

U novije vrijeme, kako kažu u Školi, nogomet je postao ogroman biznis, u igrače se ulažu velika sredstva i to je dio naše svakodnevice, a male sredine kakva je u Čakovcu ne mogu pratiti te europske i svjetske financijske standarde. Velik broj hrvatskih prvoligaša ima zato veliki interes za polaznike NŠ-e Međimurje / Čakovec i ako roditelji mladih odluče napustiti s djecom Školu, odgovorni su bespomoćni zadržati ih. To je veliki problem i za seniorski nogomet, NK Međimurje nije u profesionalnoj ligi i ni stipendijskim ugovorima ne može se zaštititi svoje mlade igrače da odlaze iz Škole u druge profesionalne sredine.

Po pravilniku HNS-a profesionalni status imaju samo klubovi 1. i 2. lige pa je odlazak igrača u druge sredine koje imaju veće financijske mogućnosti trenutno neminovan. U jednu ruku su u Školi i ponosni da postoji veliki interes za njihove mlade igrače, znak je to da se s njima kvalitetno radi. U Školi će i dalje posvećivati veliku brigu stručnom radu; s tim u vezi od nove se je sezone u rad Škole uključio ponovo Dragutin Naranđa, trener s UEFA PRO licencom koji i kao instruktor za mlade MNS-a ima bogato iskustvo u radu upravo s mladima.

Za kraj i podatak da su si u Školi kao jedan od prioritetnih, ali i realnih zadataka zacrtali plasman u 1. HRL, nacionalnu kadetsku i pionirsku ligu čime bi polaznicima Škole omogućili da se natječu u najvišem rangu natjecanja te bi ujedno Školu digli na još višu razinu.