Ostalo 20.06.2016. 08:37. Zadnja izmjena: 20.06.2016. 16:29.

Dizalom do jednakih mogućnosti

Martina Bezek i Dalibor Horvat pobjednici 1. Utrke Male Subotice

U prosincu 2015. godine OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica i Udruga leukemije i limfoma Čakovec, a pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Općine Mala Subotica, zajednički su pokrenuli humanitarnu akciju "Dizalom do jednakih mogućnosti".

Kako bi što više senzibilizirali javnost te prikupili novčana sredstva za ugradnju dizala u školskoj zgradi za učenike s posebnim potrebama, u subotu, 11. lipnja na vanjskim školskim terenima održano je cjelodnevno druženje učenika, učitelja, roditelja, kao i brojnih mještana Općine Mala Subotica i okolice. Školsko dvorište tog je dana bilo gotovo pretijesno za sve one koji su i na ovaj način pokazali nesebičnu brigu za potrebite. Cijelog dana odvijali su se razni programi i aktivnosti i svatko je mogao pronaći nešto za sebe.

Vrhunac dana bila je 1. Utrka Male Subotice. Trkačima su na raspolaganju bile dvije dionice i to kraća od 3000 metara, koja je išla ulicama Male Subotice s startom i ciljem u školi te duža od 7400 metara koja je išla od škole do početka Belice pa preko Palovca natrag do škole. Startnina je iznosila 30 kuna, a cjelokupni iznos (88 uplata) išao je za dizalo. Trčala su 82 trkača (36 na 3000 i 46 na 7400), dok je izvan konkurencije nastupio Dragutin Mustak iz Podbresta koji je kraću dionicu prešao u kolicima i za to dobio posebnu zahvalu škole.

Potporu ovoj humanitarnoj akciji osobno je dao i Matija Posavec, međimurski župan koji je bez problema istrčao dužu dionicu. Istodobno s utrkom za starije, u školskom dvorištu, organizirane su i dvije utrke za djecu i to na 150 i 300 metara. Valja spomenuti da su svi prijavljeni trkači i trkačice završili utrku. Iako je ovo u prvom redu bila humanitarna utrka, onim najboljima na kraju su podijeljene medalje.

U utrci građana (3000 m) u muškoj konkurenciji sva tri prva mjesta odnijeli su „domaći“ dečki. Pobijedio je Martin Toplek (Palovec), drugo mjesto osvojio je Matija Mendelski (Mala Subotica), a treće Tin Vadlja (Mala Subotica). Kod žena najbrža je bila Mia Furdi (Prelog), druga je na cilj stigla Irena Šestak (Čakovec), a treća Mirjana Furdi (Prelog).

U glavnoj utrci (7400 m) pobijedio je Dalibor Horvat (Novo Selo Rok), drugi je bio Anđelko Horvat (Pretetinec), a treći Stjepan Koraj (Čakovec). U ženskoj konkurenciji najbolja je bila Martina Bezek (Mursko Središće), druga Alenka Horvat (Novo Selo Rok), dok je treće mjesto osvojila Sandra Vaser (Mihovljan).

Kod dječaka na 150 metara najbrži je bio Vili Markač (DV Potočnica Mala Subotica), drugo mjesto osvojio je Filip Balaban (DV Fijolica Prelog), a treće Vito Horvat (DV Potočnica Mala Subotica). Kod djevojčica istu stazu najbrže je pretrčala Mirna Drabić (OŠ Strahoninec), druga je bila Nela Kovačić (OŠ Jože Horvata, Kotoriba), a treća Aida Trstenjak (OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica).

Na 300 metara najbrži je bio Matija Taradi (OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica), drugi je bio Luka Juras (OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica), a treći Arijan Vaser (I. OŠ Čakovec). Kod djevojčica najbrže su bile Ana Goričanec, Julia Matić i Ana Marija Gal (sve tri iz OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica).

Pohvale za odličnu organizaciju i provedbu ove humanitarne akcije zaslužuju svi djelatnici i rukovodstvo škole na čelu s Đurđom Horvat, ravnateljicom škole, a vrijedi istaknuti da je glavni inicijator ove utrke bila profesorica Sanja Posavec iz Čakovca (učiteljica u OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica), i sama rekreativna trkačica.