Ostalo 02.11.2016. 10:01. Zadnja izmjena: 02.11.2016. 10:24.

1. i 3. HKL

Mertojak i Marinović skidali rekorde, Zanatlija pobijedio na sebi svojstven način

Prva hrvatska kuglačka liga

Prošlotjedno zazivanje zvijezda i želja da se poklope horoskopi kuglačima Željezničara očito su promašili adresu. Nije bilo južine, nije bilo fjake pa je po predivnom jesenskom danu splitski Mertojak rasturio čakovečku Mladost. Tko god da im je u subotu stajao kao protivnik, prošao bi slično. Svima koji nisu bili to popodne na kuglani može biti žao. Ne, nije bila napeta utakmica, nije Željo bio ni blizu poena, a kamoli tek boda, ali se zato moglo uživati u igri gostiju te sportskim pljeskom nagraditi kuglače Mertojaka koji su, možemo kazati, pisali povijest. Od subote dosadašnja tabla s rekordima može u rezalište – postavljena su neka nova mjerila, a ona glase: novi ekipni rekord od 3683 drva te posebno impresivan najbolji pojedinačni doseg Hrvoja Marinovića od svemirskih 687.

Kao što je rečeno, kraj takvih brojki Željezničari su bili tu tek da uveličaju svečanost i realno nisu mogli konkurirati. Mertojak je krenuo sa svojim reprezentativcima – Marinovićem i Mušeom koje su postavili kontra Predraga Turka i Ninoslava Mikaca. Turk je ritam Marinovića uspjevao pratiti samo kroz prvi set, ali je i taj sa 163-162 otišao putem juga. U nastavku Marinović odigrava na razini znanstvene fantastike, praktično bez pogreške te setovima od 171+183+170 dolazi do pojedinačnog rekorda kuglane od 687 čunjeva. Da doseg još više dobije na značaju, istaknimo kako je ostvaren u živoj utakmici i to u direktnom srazu s dotadašnjim nositeljem istog (Turk 671).

Ne pamtimo da bi Turk (573) ikada bio ovako poražen, a kako je nakon 30 kugli još bio gotovo u egalu, ispada da je u samo tri staze zaostao nevjerojatnih 113 drva na svojoj kuglani. Iako je Marinović ukrao svjetla pozornice, pratio se paralelno i duel Mikaca protiv Mušea. Kako se na kraju pokazalo, to je bio dvoboj u kojem je Željo bio najbliže počasnom poenu. Mikac je šanse propustio ponajviše u srednjim dionicama kada nakon serije pogođenih teških pozicija nije u zadnjoj kugli na punu postavu srušio potrebnih pet čunjeva, da bi stazu kasnije već dobivenu situaciju prosuo s dvije ribice i jednom kuglom u bunar (izbijeno zdravo drvo).

Muše takve šanse ne propušta te sa 611 - 581 odnosi poen. Unatoč 0 - 2 i minusu od 133 čunja, Čakovčani se nisu predavali. No realno, prilike čak i za makar ublažiti poraz nije bilo. Kod slavonskog bloka Mertojaka (Grivičić iz Slavonskog Broda, Šarkezi iz Đurđenovca) iznenadio je tinejdžer Grivičić koji ruši i za njegove suigrače iznenađujućih 599 ostavljajući indisponiranog Tomislava Tvaroga (567) daleko iza. Iako je Franjo Gosarić (554) serijom devetki kroz čišćenje u trećem setu (168) prije zadnje staze čak došao do prednosti od 432-431, Šarkezi (591) je do kraja nastupa uvjerljivo uzeo još jedan duel za Splićane.

Zadnja satnica bila je čista revija. Željo je poštedio lagano povrijeđenog Zorana Jagića te brojem nastupa ograničenog Luku Štrukelja, a priliku da bez pritiska proigra dobio je ponovno Bojan Plevnjak te ozbiljno ozlijeđen Bojan Košak čiji nam motivi mučenja u takvom zdravstvenom stanju nisu dokučivi. Plevnjak usprkos najboljem domaćem rezultatu sezone od 565 nije mogao protiv Žubrinića (585), a još su manji bili izgledi Košaka (551) kontra Kovača (610). Kad se podvuče crta, k'o suza čistih 8-0 i 292 razlike za Mertojak koji je time još jednom pokazao da je vrlo ozbiljan konkurent Zaprešiću u borbi za titulu (primjerice, prvak Zaprešić u Čakovcu je srušio 113 drva manje).

Za Željo vrhunac prvenstva tek slijedi. Do kraja jesenskog dijela preostala su tri kola i to sva tri sa direktnim konkurentima u borbi za prvoligaški opstanak. S obzirom da će se od toga na dva gostovanja, neophodno je kroz naredna tri tjedna uzeti barem jednu pobjedu, a sve iznad toga je dobrodošao bonus. Prvi u nizu suparnika je Kandit, a imajući u vidu dosadašnja međusobna iskustva više od samog igračkog kadra Osječana Željezničaru će prepreku predstavljati kuglana Pampas na kojoj se dosad nisu baš najbolje snalazili.

Treća hrvatska kuglačka liga

Već niz godina Zanatlija nas navikava na u najmanju ruku neobične rezultate i preokrete u svojim utakmicama. Na isto su nas još jednom podsjetili i minulog vikenda kad su sa 5 - 3 i samo 5 čunjeva plusa pokupili bodove na gostovanju kod koprivničkog Željezničara. Ne bi to možda bilo ni toliko čudno da Zanatlija u svojim redovima nije imao dvojicu igrača ispod 500, od čega jedan na tek 442 (?!?). Na pola igre Zanatlija je gubio sa 1-2, ali i samo 13 razlike.

Tih samo 13 razlike posebno naglašavamo zbog činjenice što je aktivan rezultat i priključak zadržan usprkos već spomenutih 442 drva Borisa Ivančića. Međutim, njegov kompletni minus do u čunj je anulirao igrač utakmice Ivan Vukoja (549) tako da je negativan rezultat zapravo ostao samo zbog zaostatka Mladena Kovača (511) za Grošanićem (524). Slab dan koprivničkog sastava u nastavku su iskoristili Damir Grašić i Ivan Rođak sa po identičnih 527 što je uz Rođakovu devetku u ključnom trenutku bilo dovoljno za pobjedu (3050-3055).

Željezničar 2 je i dalje stopostotan. Zadnja žrtva bio je Dubravčan koji se još dobro i izvukao sa minimalnim porazom od 5 - 3 i 71 razlike. Željo je utakmicu riješio već u ranoj fazi. Goran Vrček (548) i Luka Hojski (556) doveli su Željo u vodstvo od 2 - 0 i opipljivih 67 plusa. Branko Horvat (526) i Josip Čižmešija (511) igrali su u tom dijelu za Dubravčan. Kada se potom za Željezničar nadovezao još Matija Vikert s prvoligaških 603 drva, voditelj lige već je mogao knjižiti bodove na konto Čakovčana.

Do kraja su stoga kod Željezničara mogli kombinirati sastav i ne uzbuđivati se čak i kada im ostatak momčadi ne opravadava pruženu priliku (Nikola Turk 476?!? Božidar Igrec 227?!?). Dubravčan je to iskoristio te dobio preostale duele smanjivši ukupni rezultat na prihvatljivih 3-5. Najbolji u redovima Dubravčana bio je Zoran Vučenik (547), a poen je u predvečerje svog rođendana uzeo i Tomislav Hraščanec (511) te Davor Fabić (505).

Gledajući postignute rezultate Prosvjetara na gostovanju kod Oroslavja, najrađe bi iz pristojnosti preskočili izvještaj s te utakmice. Od poraza 7,5 – 0,5 gore su samo momčadske i pojedinačne brojke. Kad su tek dvojica kuglača iznad 500, a da je pritom još najbolji učinak 508 (Igor Maček), teško je postići više od 2970 (?!?). Da još sreća nije pomazila Nebojšu Žnidarića koji je sa samo 497 uzeo pola poena, gostovanje Prosvjetara bila bi jedna velika nula.

Derbi narednog kola igra se u petak u Koprivnici gdje će glavni aspirant na naslov, Elektra iz Križevaca, ugostiti vodećeg čakovečkog Željezničara 2. Za Željo će to biti pravi test mogućnosti, a u slučaju da ostanu neporaženi, dokazali bi da se na njih treba ozbiljno računati prilikom krojenja vrha. Bodove bi trebali upisati i Zanatlija i Prosvjetar koji oba igraju na domaćem terenu protiv Ivančice odnosno Obrtnika 2011.

Juniorsko prvenstvo Hrvatske u disciplini sprint koje se održavalo na osječkoj kuglani Pampas nije donijelo uspjehe na kakve smo navikli posljednjih sezona. Matija Vikert kvalifikacije je završio na visokom drugom mjestu, Igor Kolarić kao osmi, a Zvonimir Turk četrnaesti te su sva trojica nastavili natjecanje u razigravanju najboljih 16.

Međutim, tu je bio i kraj za sve njih. Turk je glatko izgubio od kasnijeg prvaka Radoša, dok je Kolarića također uvjerljivo savladao još jedan osječki prvoligaški igrač Harkanovac, koji je kasnije uzeo broncu. Najviše zbog ispadanja može žaliti Vikert koji nakon odličnih kvalifikacija u osmini finala igra vrlo loše (77+84) i kroz doigravanje (21-15) ispada od Matića pored kojeg se svakako trebao probiti u idući krug.

Tjedni vodič:

  • petak – 4.11. – 18 h: Zanatlija ČK – Ivančica (3. HKL)
  • subota – 5.11. – 16 h: Prosvjetar ČK – Obrtnik VŽ (3. HKL)