Ostalo 12.11.2016. 09:19.

Put do zvijezda

Poznati međimurski karatist Vlado Bošnjak napisao knjigu o 40 godina KK-a Globus

Poznati međimurski i hrvatski karate majstor te čelnik najdugovječnijeg karate kluba u našem kraju Vlado Bošnjak postao je pisac. Autor je knjige pod nazivom Put do zvijezda u kojoj je, kako sam kaže, sintetizirao 40 godina dugu i uspješnu povijest čakovečkog Karate kluba Globus. Djelo na kojem je radio posljednjih godinu i pol dana, napisano na 120 stranica, predstavljeno je u srijedu, 2. studenog u Knjižnici Nikola Zrinski.

Na pisanje me potaknula moja obitelj, supruga Nevenka, sinovi Nebojša i Roberto te snaha Marija koji su mi sugerirali da bi ako se ne objedine na jednome mjestu, brojni uspjesi članova kluba kroz sve te godine mogli pasti u zaborav. Klub je kroz godine, ovisno o sponzorima mijenjao nazive, no rezultati nisu izostajali. U knjizi su razvrstani po godinama, kazao je Bošnjak koji je u Globusu od samih početaka, odnosno od 1975. godine.

Kad je riječ o samome pisanju, Bošnjak ističe da mu je išlo lako i brzo, nakon što je prikupio i provjerio brojne podatke. Zato već planira i dvije nove knjige u kojima će se osvrnuti na svoj trenerski rad. Naime, osim angažmana u klubu, 12 je godina bio trener hrvatske, a posljednjih osam godina, izbornik je karate reprezentacije Slovenije – prvi stranac na toj poziciji u spomenutom sportu. Bošnjakov prvi učitelj karatea sedamdesetih godina prošlog stoljeća bio je Imre Prokec, a istaknuti karatisti u tom razdoblju bili su i Milan Čekunec, Vlado Glavina, Robert Siladi, Željko Zorc, Radovan Ilijaš, Dalibor Močnik, Radovan Šćuri, Dragutin i Stjepan Sakač, Stanko Vrbanec, Damir Novak, Josip Besedić. Franjo Kolonić, Tihomir Grgić i drugi.

Od devedesetih godina pa nadalje, kada klub dobiva i ime Globus, stižu nove generacije, a među njima je bila i najuspješnija međimurska karatistica svih vremena Petra Naranđa koja je 2003. godine postala svjetskom juniorskom, a kasnije i europskom prvakinjom. Iznimne uspjehe ostvarivali su i Krešimir Trojnar, Dejan Slukić, Mario Miri Lidija Branilović, Ines Branilović, Milena Čekunec, Ida Lesjak, Roberto Bošnjak, Lucija Ružaj, Tea Mošmondor, Bernarda Bilić, Martina Kraljić, Karolina Kržina, Maša Martinović i široj javnosti možda i najpoznatiji, danas etablirani hrvatski pisac i znanstvenik dr.sc. Kristian Novak.

Upravo Novak u pogovoru knjige Put do zvijezda uz ostalo navodi da je ona dobar temelj za opis jednog fenomena koji se iz teksta dade naslutiti. Autor, kao i njegovi kolege treneri u klubu, predstavnici su jedinstvene generacije u povijesti ovoga sporta, one koja je proživjela najveću, dubinsku tranziciju karatea. Oni su bili tu kada je karate prešao iz svojih tradicionalnih okvira u okvire suvremenog globalnog sporta, pretendenta na članstvo u obitelji olimpijskih sportova.

Od drevne borilačke vještine do sporta

Odlukom iz Rio de Janeira karate je, naime, uvršten u olimpijske sportove te će se na idućim Olimpijskim igrama u Tokiju natjecati i karatisti. Jedan od razloga tome je i promjena koju je taj sport doživio kroz desetljeća, a koju nam opisuje Bošnjak.

Karate je dok sam ja počinjao više bio borilačka vještina, bio je statičan, dok je danas više sport, mnogo je dinamičniji, a time u konačnici i za gledatelje atraktivniji.

Podsjetimo i da je Vlado Bošnjak zbog svojih zasluga za razvoj karatea i dobitnik najvišeg priznanja Međimurske županije nagrade Zrinski kao i najvišeg gradskog priznanja – Grba grada.