Crna kronika 06.03.2016. 11:00. Zadnja izmjena: 07.03.2016. 12:36.

Crne brojke u Međimurju

Lani je gotovo udvostručen broj samoubojstava!

Tijekom 2015. godine u Međimurju je počinjeno čak 37 samoubojstava. To je gotovo kao 2014. (22 samoubojstva) i 2013. (19 samoubojstava) zajedno! U posljednjih petnaest godina jedino je 2004. godine počinjeno više samoubojstava - tada ih je bilo 39.

Od Policijske uprave međimurske dobili smo i podatak kako je lani čak 26 od 37 samoubojstava počinjeno vješanjem. Četiri puta riječ je bila o bacanju pod vlak, tri puta o trovanju, dva puta pucanju iz oružja te po jednom bacanje u vodu i rezanje žila. Čak 70 posto samoubojstava u posljednje tri godine počinjeno je vješanjem.

Poremećeni odnosi, raskidi, alkohol...

Od 37 samoubojstava  prošle godine 11 su počinile žene, a gotovo svako drugo počinila je osoba u dobi između 50 i 65 godina! Za komentar ovih podataka zamolili smo Živka Miševića, dr. med., spec. psih., voditelja Odjela psihijatrije Županijske bolnice Čakovec.

"Ne iznenađuju me ove brojke. Više me intrigira što mi možemo učiniti, kao cijelo društvo. Međimurje je i ranije bilo iznad prosjeka rizika, ne samo u hrvatskim, nego i svjetskim okvirima. Teško je govoriti o razlozima, no u kliničkoj praksi, a dnevno imamo po nekoliko osoba koje intenzivno razmišljaju o suicidu, vidimo mnogo faktora", kaže Mišević.

Prije svega poremećeni su brojni obiteljski odnosi. Obitelji su u rasulu, starije osobe osamljene, bolesne i bez osiguranja za stare dane, a mladi bez posla i perspektive. U poslijeratnom okruženju sve su veće i socijalne razlike. Materijalističko društvo usmjereno na dobit razvilo je u nama kulturu nestrpljivosti; želimo sve i to odmah te dolazi do nesrazmjera između želja i mogućnosti, pri čemu zanemarujemo duhovne vrijednosti.

"Potom imamo brojna pucanja emocionalnih veza. I mladi vole te su ranjeni nakon gubitka. I starije osobe imaju svoje emocionalne zahtjeve te prolaze kroz pucanje emocionalnih veza u obitelji i braku", priča Mišević.

Najviše pomaže otvoreni razgovor

Kad se još upotrijebe psihoaktivne supstance, dodaje, dolazi do gubitka kontrole. Prije svega riječ je o alkoholu, koji je u Međimurju uvriježen te se njime "liječe" frustracije. No tu su i sintetičke droge poput Galaxyja, koje kod mladih remete funkciju mozga koja određuje našu stabilnost.

"Na žalost, mnogi si ne daju pomoći. Sram ih je, naročito muškarce. U mnogim slučajevima nikad nije intervenirala služba za zaštitu mentalnog zdravlja, u koju se k tome nedovoljno ulaže. Žene inače mnogo češće pokušavaju suicid, no one u biti traže pomoć, signaliziraju što se događa. Ono što mi možemo i činimo je prije svega otvoren razgovor. Čovjeku dajemo osjećaj da je vrijedan i prihvaćen te mu otvaramo perspektivu. Naravno, ukoliko treba, koriste se i lijekovi protiv depresije te se liječe eventualne psihičke bolesti", zaključuje doktor Mišević.

 

ŠOKANTNO

Mišević: Suicid je prvi uzrok smrtnosti kod mladih!

"Prvi uzrok smrtnosti kod mladih je upravo suicid. Jer mladi su više-manje zdravi, ne umiru od bolesti", smatra doktor Mišević. Na naše pitanje ne strada li ipak više mladih u prometnim nesrećema, kaže da se čak i kod brojnih prometnih nesreća ne može isključiti suicid.

"Riječ je o parasuicidalnom ponašanju, poput brze vožnje u opitom stanju, često praćene mišlju 'ma nek me voda nosi' ", kaže.