Crna kronika 25.01.2016. 10:50. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Umro je od gušenja!

Matulina su ubili mladić iz D. Dubrave i Varaždinac

Jožef Matulin (73), poljoprivrednik iz Donje Dubrave, umro je od asfikcije (gušenje) uzrokovane pomanjkanjem kisika, otkriveno je na press konferenciji Policijske uprave međimurske. Počinitelji, koji su ušli u njegovu kuću usred noći na ponedjeljak 18. siječnja, vezali su mu ruke i noge te mu nešto stavili na glavu i usta. Vjerojatno su tražili novac te su bili nezadovoljni pronađenim i pokušavali iz njega izvući više. Policija kaže da su ispreturali stvari i ukrali nekoliko tisuća kuna. No kako je bio star i nemoćan preminuo je zbog njihova maltretiranja.

Detalje o razrješenju ubojstva iznijeli su glasnogovornik međimurske policije Radovan Gačal, voditelj Službe kriminalističke policije Zdravko Kolarić i pomoćnik načelnika za kriminalističku policiju iz PP Prelog Vjeran Horvat. Naime, međimurska policija ekspresno je razriješila ovaj slučaj te se dvojica osumnjičenih za kazneno djelo teškog ubojstva nalaze u istražnom zatvoru u Varaždinu. Istražni zatvor može potrajati do mjesec dana, a na prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu odredio ga je sudac istrage Županijskog suda u Varaždinu.

U istražnom zatvoru nalaze se 25-godišnjak iz Donje Dubrave, koji je otprije poznat policiji, te 33-godišnjak iz Varaždina. Policija je imala velikih problema zbog nedostatka materijalnih dokaza. Naime, Matulin je živio sam i u velikom neredu te je bilo teško utvrditi što bi eventualno nedostajalo, tj. bilo ukradeno. Navodno su čak počinitelji spalili svu svoju odjeću. No, provedena su brojna vještačenja te je više osoba povezanih s Matulinom bilo na poligrafu, koji je odigrao važnu ulogu. Policija je suzila obruč te je na kraju, kako doznajemo, jedan od počinitelja "propjevao". Drugi pak se brani šutnjom te je uzeo odvjetnika.

Otkriveno je i da su se počinitelji poznavali otprije. Mladić iz Donje Dubrave bio je u prvom krugu "sumnjivaca", ali ga je trebalo povezati s Varaždincom. U tome je uvelike pomogla činjenica što ih je temeljna policija zajedno zaustavila u rutinskoj kontroli prometa prije ubojstva.

Mještani Donje Dubrave i okolice dobro su znali da Matulin raspolaže većom svotom, jer je zbog straha od gladi kad onemoća "šparao" godinama. Zarađivao je poljoprivrednim radovima i prijevozom drva, imao je više traktora i kombajn. Razni počinitelji krali su mu i provaljivali mnogo puta, a na kraju je ubijen. Jožef Matulin pokopan je u Donjoj Dubravi, u srijedu 20. siječnja, sat vremena uoči mise po nakani - Velike devetnice u čast sv. Josipa, prve u nizu od devet srijeda kojima se iščekuje Jožefovo!

Vjeran Horvat rukovodio je kriminalističkim istraživanjem na terenu. Kaže da je istraga bila izrazito složena te je dnevno sudjelovalo 25 policajaca, od čega 10 službenika kriminalističke policije, a od prvog dana sudjelovala su i dva "krimovca" iz Ravnateljstva policije. - Proveli smo 75 obavijesnih razgovora, devet pretraga domova, četiri pretrage vozila, jednu opsežnu pretragu terena sa 40-ak policajaca te dva poligrafska ispitivanja, a i razna vještančenja - kazao je Vjeran Horvat. Zdravko Kolarić pak kaže da su vještačenja krenula već prvoga dana i to čak i noću, što je od velike važnosti kod vještačenja bioloških tragova. Dodaje da se postupak, tj. istraživanje, nastavlja te je ovo bilo jedno od složenijih kriminalističkih istraživanja međimurske policije.

Tijek izvještavanja lista Međimurja o ubojstvu koje je potreslo Međimurje pročitajte na slijedećim poveznicama:

Međimurje prvo doznaje: Razriješeno je Matulinovo ubojstvo!

Policija uhitila nekoliko osoba iz donjeg Međimurja!

Policija pretresa "Doljnji kraj", danas pokop Jožefa Matulina

Jožef Matulin iz Donje Dubrave je ubijen!

Je li Jožef Matulin iz Donje Dubrave ubijen u svom domu?

U obiteljskoj kući pronađen leš starijeg muškarca