Crna kronika 16.07.2016. 18:40. Zadnja izmjena: 16.07.2016. 18:57.

Centar za socijalnu skrb

U Međimurju se najviše zlostavljaju - partneri

Centar za socijalnu skrb Čakovec, u okviru programa Grupa podrške žrtvama obiteljskog nasilja, uz Podružnicu Obiteljskog centra i Sigurne kuće Čakovec, žrtvama obiteljskog nasilja nastoji osigurati potrebnu psihosocijalnu pomoć i zaštitu. U Međimurju je u Domu za žrtve obiteljskog nasilja Sigurna kuća trenutno smješteno sedmero korisnika, čiji smještaj prvih šest mjeseci, odnosno, do godine dana financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. U tom bi periodu žrtve nasilja same morale riješiti pitanje daljnjeg mjesta stanovanja.

Prema podacima Centra za socijalnu skrb Čakovec, na našem je području najčešće recidivirajuće partnersko obiteljsko nasilje na štetu žena i djece. Izricanje novčanih kazni prekršajnog suda ne djeluje dovoljno preventivno pa se nasilje često ciklički ponavlja. Osim mjera obiteljsko- pravne zaštite, koje su ograničenog trajanja i mogu se odrediti u slučaju ugroženosti prava maloljetne djece, ne postoji mehanizam prisiljavanja osoba da se uključe u bilo kakav savjetodavni tretman ili program kojim bi se kod počinitelja i kod žrtava postigla promjena u ponašanju.

- Iako se često smatra da je nasilničko ponašanje u obitelji stvar partnerskih odnosa ili produkt zlouporabe sredstava ovisnosti, takav stav zamagljuje činjenicu da je bit nasilničkog ponašanja uspostava kontrole jedne osobe nad drugom i da je potencijalno izuzetno štetno zbog posljedica koje ima na obitelj, pojedince i društvo, rekla je Renata Sever, diplomirana socijalna radnica i djelatnica čakovečkog Centra za socijalnu skrb.