Gradovi i općine 10.12.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:30.

Mursko Središće

Dražen Srpak: Ni u 2015. godini nismo mirovali

U vrijeme kada se u svim jedinicama lokalne samouprave nastoje zbrojiti postignuća u protekloj proračunskoj godini, na tek koji tjedan od zaključenja te godine, gradonačelnik Grada Mursko Središće, Dražen Srpak, kaže da se za 2015. godinu na području cijelog Grada ima što zabilježiti: Kroz 2015. godinu trudili smo se ostvariti zacrtane planove, uz nastojanje da se ravnomjerno ulaže u razvoj svih naselja na području Grada. Dio je investicija zaključen ove, a neke nastavljamo u 2016. godini. Ako stavimo po strani sve tzv. male komunalne zahvate i pogledamo što se uspjelo u kategoriji većih investicija, onda je tu prvo III. faza rekonstrukcije i adaptacije našeg Centra za kulturu. Ulaganje je više od milijun kuna, dio financira Ministarstvo kulture, a 100.000 kuna priložila je naša županija. U Ministarstvu kulture kandidiran je za financijsku podršku i projekt IV. faze rekonstrukcije Centra za kulturu vrijedan 850.000 kuna.


Na širem planu računamo i sa sredstvima "mjere 7" ruralnog razvoja (podmjera7.4.1.) za "ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu". Tu bi kandidirali zadnje dvije faze rekonstrukcije Centra za kulturu – adaptaciju interijera i opremanje, a u tu "mjeru 7" ulaze i projekti obnove društvenih domova, ulaganja u prometnu infrastrukturu. Za to je pripremljena dokumentacija za projekt obnove zgrade DVD-a Mursko Središće, za dogradnju sportskih prostorija NK "Rudar", Ulicu Antuna Mihanovića već smo kandidirali kroz MUP-ov program nacionalne sigurnosti u prometu... 


Nakon tri godine nastojanja naselje Sitnice dobilo je javnu rasvjetu, a iz središta grada miče se konačno antenski stup na lokaciju uz cestu Mursko Središće - Selnica. 


Jedan od projekata koji se realizira kroz dugoročnije planove je kompletna obnova eksterijera dječjeg vrtića, naše "stare škole" što je većim dijelom financirano iz gradskog proračuna, a dijelom i sredstvima Ministarstva gospodarstva. Za 500.000 kuna uz fasadu uređen je okoliš zgrade, uklonjeno staro drveće, postavljeni su betonski tlakovci oko zgrade, uređeno stepenište i prilazni plato, preuređena je krovna odvodnja i fekalna oborinska kanalizacija... 


U Peklenici je završena pješačko – biciklistička staza u Čakovečkoj ulici vrijedna 1,1 milijun kuna, privedena je kraju i prva faza obnove društvenog doma u kojoj je obnovljeno krovište i osiguran novi prostor za udruge, a taj je zahvat financiran iz gradskog proračuna sa 220.000 kuna uz 60.000 kuna potpore iz županije. U Križovcu se nastavlja s obnovom vatrogasnog spremišta uz objekt Javne ustanove za zaštitu prirode "Međimurska priroda". U zajedničkom financiranju izrade krovišta vrijednom 84.000 kuna dvije iznosa pokriva Grad, a trećinu javna ustanova. U Hlapičini je spašena vrijedna zgrada kulturno-povijesne baštine, "stara škola", od rušenja. Zgradu ćemo sačuvati, obnoviti i prenamijeniti u turističke svrhe, u muzej vitezova Ivanovaca. Već je dogovoreno sa županijom da se prvo krene u saniranje krovišta koje prijeti urušavanjem, radovi će se financirati 50:50 iz proračuna grada i županije, ukupno za najnužnije radove 24.000 kuna. U Štrukovcu je asfaltirana "gornja ulica", uređivan je i društveni dom, a krenuli smo i s projektom očuvanja i stavljanja u funkciju Centra za posjetitelje i interpretaciju "Majur", gdje bi trebalo biti središnje mjesto prezentacije međimurskih OPG-ova, kamp odmorište, a i interpretacijska prostorija na temu "Putuj poštanskom kočijom kroz Međimurje i Hrvatsku". Sve skupa je kandidirano kao projekt za financiranje u Ministarstvo turizma. 

 

Zato očekujem da će dinamično biti i iduće godine u investicijama koje podižu naš javni standard, ali i očekujem dalje da građani iznose svoje ideje, da se s razine mjesnih odbora jasno artikuliraju potrebe, jer tako možemo lakše ostvariti ravnomjerni razvoj svih naselja koji nastojimo postići. 

Izvor: 3163