Gradovi i općine 22.02.2017. 09:17. Zadnja izmjena: 22.02.2017. 09:47.

Načelnica Svete Marije

Đurđica Slamek: Većina ljudi iz oporbe mi nikad nije ponudila prijedlog

Uz Višnju Ivačić iz Pribislavca, Đurđica Slamek (HSS) iz Svete Marije jedina je žena na čelu jedne međimurske općine. Svoj društveni angažman, Slamek je počela prije više od 20 godina u mjesnom Društvu žena, a već je niz godina i u politici, od osnivanja općine bila je vijećnica, zatim članica poglavarstva, pa zamjenica načelnice, dok je dosadašnju karijeru okrunila na posljednjim lokalnim izborima, kad je postala načelnicom.

Hoćete li se kandidirati za svoj drugi mandat načelnice?

- Hoću, a moju kandidaturu već je i potvrdio Općinski odbor HSS-a Svete Marije.

Čime ste zadovoljni u svojem mandatu, a što niste uspjeli realizirati?

- Na početku mandata nije me dočekala dokumentacija ni za jedan projekt, tako da sam praktički krenula od nule, a izrada dokumentacije osim što je dugotrajna,  košta i dosta novaca. Zato mislim da realiziranim moram biti zadovoljna. Ipak, uredili smo tržnicu,  sportsko rekreacijski park te groblje.  Izgrađena je staza na groblju s vodovodom, saniran prostor ispred groblja kao i parkiralište. U Donjem Mihaljevcu smo također uredili sportsko rekreacijski park što je bila dugogodišnja želja mještana, kompletno smo sanirali vatrogasni i dom kulture te hortikulturno uredili okoliš. Odrađeno je i mnogo toga što se ne vidi - izmjene i dopune Prostornog plana, a posebno me veseli što smo uspjeli predvidjeti prostor za sport i rekreaciju uz rijeku Dravu na kojem smo, s mladima, djelomično uredili kupalište. Izradili smo i Strategiju razvoja bez koje je nemoguće kandidirati se na EU Fondove te dokumentaciju i ishodili građevinsku dozvolu za cestu Sveta Marija-željeznička stanica. Taj kao i projekt dogradnje vrtića kandidirat ćemo za državnu pomoć.

U postupku je izdavanje građevinske dozvole za dogradnju grobne kuće koju planiramo u proljeće i koju će nam sufinancirati Županija u iznosu od 200.000,00 kuna. Rekonstruirali smo i električni sustav u domu kulture u Svetoj Mariji što je godinama bio veliki problem. Izrađeni su i troškovnici za zgradu javne namjene u Donjem Mihaljevcu koju ćemo kandidirati za sufinanciranje povećanja energetske učinkovitosti. Uspjeli smo riješiti i oko 95 posto vlasništva Općine u građevinskom dijelu naših naselja uključujući i nerazvrstane ceste. Žao mi jedino što nismo uspjeli krenuti u izgradnju sportske dvorane. No, to je velika investicija i svi vijećnici bili su suglasni da se ne ide u izgradnju jer smo limitirani visinom kredita. Ni uz sufinanciranje Županije ne bi mogli izgraditi ni pola. Nažalost, za sada se školske sportske dvorane ne mogu kandidirati na EU fondove.

Koju biste ocjenu dali sebi?

-  Ne bih samu sebe ocjenjivala, to će učiniti birači. Radim cijelim srcem dajući maksimum za dobrobit mještana i razvoj. Pomažu mi suradnici, prvenstveno zamjenik Ivica Kočiš, predsjednica Općinskog vijeća Marija Frančić te stranački vijećnici.

Je li Vas oporba ljutila?

- Pohvalila bih rad Antonija Frančića koji je bio konstruktivan, što međutim ne bih mogla reći za ostale oporbene vijećnike. Oni vode politiku u Općinskom vijeću, a to nije dobro jer u malim općinama kao što je naša i nema neke politike već je to uglavnom odlučivanje o realizaciji komunalnih potreba. Znači što će se raditi i koji su prioriteti.. Nikad ni jedan od njih nije došao do mene s bilo kakvim prijedlogom, primjerice amandmanom pri kreiranju proračuna. To jednostavno ne mogu razumjeti jer se dok smo mi bili u oporbi, nikad nisam tako ponašala.

BITKA ZA PRORAČUN

Proračun za ovu godinu u Svetoj Mariji bio je izglassan tek iz drugog pokušaja…

- Jedan naš vijećnik bio je spriječen doći na sjednicu kad se prvi puta glasovalo  i odmah mi je bilo jasno da proračun neće proći bez obzira na to što vijećnici koji ga nisu podržali nisu imali nekih primjedbi. Na idućoj sjednici bili smo kompletni i proračun je prošao bez ikakvog problema, a podržali su ga i nezavisni vijećnici i Marija Janković, vijećnica SDP-a.

Je li Vam kao ženi teško uskladiti profesionalne i privatne obveze?

- Od svoje obitelji, supruga i dviju kćeri imam veliku podršku i razumijevanje pa je to glavni razlog što se bez problema mogu posvetiti poslovima vezanim uz općinu. Muž i kćeri su preuzeli dio mojih kućanskih obveza, a kod svega ostalog se usklađujemo.

ŠTO ĆE NAM CESTE BEZ LJUDI

Koji će vam biti ključni ciljevi ako ponovno izborite mjesto načelnice?

- Najesen počinje izgradnja kanalizacije, a zatim će trebati sanirati ceste. Stoga ćemo naručiti izradu dokumentacije za sanaciju. No, najveća mi je želja stvoriti uvjete da mladi ostanu u našim naseljima te da dođu i oni iz drugih sredina. Jer, što će nam infrastruktura, ako nema ljudi? Već smo smanjili cijenu vrtića u dijelu koji financiraju roditelji, pomažemo socijalno osjetljivima te roditeljima s troje i više djece u financiranju školskog obroka i kupnji bilježnica, sufinanciramo pomagače u školi i vrtiću. U tom smjeru bih nastavila i svoje daljnje djelovanje