Gradovi i općine 04.08.2016. 12:40. Zadnja izmjena: 04.08.2016. 12:40.

Sukob interesa

Gradonačelniku Murskog Središća Draženu Srpaku izrečena kazna za zapošljavanje sina

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak je kriv! Tako smatra Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa vezano za slučaj u kojem je gradonačelnik u ožujku 2015. godine svog sina Dominika Srpaka primio na stručno osposobljavanje u gradsku upravu. Navedena odluka donesena je na sjednici Povjerenstva 8. srpnja.

Povjerenstvu je sporno što je planom prijema na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u upravna tijela Grada u 2015. godini izmijenjen smjer stručne spreme koja se traži za prijem referenta za informiranje, a na temelju kojeg je na osposobljavanje primljen gradonačelnikov sin. U odnosu na prethodnu godinu, taj se put tražio određeni smjer tražene stručne spreme - medijski tehničar.

Srpak je u svom očitovanju rekao da je postupak prijema bio javan i transparentan. Natječaj je bio objavljen na internetskim stranicama i oglasnoj ploči HZZ-a te je svim potencijalnim kandidatima bila pružena jednaka mogućnost javljanja na natječaj. Srpak je istaknuo i da se u Graditeljskoj školi Čakovec već godinama provodi obrazovanje za medijske tehničare.

U očitovanju se navodi da se planovi prijema za 2014. i 2015. godinu razlikuju zbog potrebe da polaznik ima izražene informatičke vještine i znanja koja su potrebna za korištenje sustava ARHINET kojeg je Grad Mursko Središće trebao koristiti u postupku sređivanja arhive i pismohrane kako bi postupio po rješenju Državnog arhiva za Međimurje.

Na temelju prikupljenih podataka i dokumentacije Povjerenstvo nije utvrdilo stvarnu potrebu da se u planu prijema za 2015. godinu propisivanjem smjera stručne spreme suzi krug potencijalnih kandidata za poslove referenta za informiranje.

KAZNA

Utvrđeno je da je gradonačelnik time zlouporabio posebna prava koja proizlaze iz obnašanja dužnosti te mu je izrečena sankcija obustave isplate dijela neto mjesečne plaće u ukopnom iznosu od 5.000 kuna, koja će trajati 5 mjeseci, a izvršit će se u pet jednakih uzastopnih mjesečnih obroka, svaki u pojedinačnom iznosu od 1.000 kuna.

SVI SU NEČIJI SINOVI I KĆERI

Gradonačelnika smo zamolili da komentira izrečenu sankciju:

Već sam, kad je pokrenut postupak, sve o tome rekao. Grad Mursko Središće već dugi niz godina provodi program mjera HZZ-a.T ako je u osam godina koliko sam ja ovdje, kroz program stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa prošlo trideset mladih osoba. Znači nisam zaposlio sina, već je on, kao i ostalih dvadeset i devet, koristio spomenutu mjeru HZZ-a i to kao dvadeset i šesti po redu i po sasvim istoj proceduri kao i ostale osobe, ističe Srpak.

Podsjetimo, gradonačelnikov sin ugovor je raskinuo u siječnju 2016. godine, dva mjeseca prije isteka roka.

Osposobljavanje je prekinuo svojevoljno te je krenuo u potragu za poslom kojeg je i našao te sada radi u Zagrebu, prokomentirao je gradonačelnik Srpak.
Na upit namjerava li protiv ove odluke pokrenuti upravni spor, rekao je kako je nakon duljeg promišljanja odlučio da spor neće pokretati iz osobnih razloga. Pritom je dodao kako su svi mladi koji su diljem Hrvatske koristili ovu mjeru HZZ-a nečiji sinovi i kćeri.