Gradovi i općine 24.02.2017. 10:37. Zadnja izmjena: 24.02.2017. 10:40.

Potrebna rekonstrukcija

Hoće li blato i lokve u Ulici braće Radić u Hodošanu postati prošlost?

Ulica braće Radić u Hodošanu već se nekoliko godina spominje, uvijek iznova, kao ona koja traži rekonstrukciju. Djelomično je uređena uz izgradnju kanalizacije, ali nije dobila oborinsku odvodnju niti pješačko-biciklističku stazu, kao što je to tada bilo zacrtano u programu. Prepirke oko toga tko je odgovoran za to oduzele su dosta vremena na sjednicama Općinskog vijeća Donjeg Kraljevca. Kamerom smo zabilježili podsjećanje na to da ova ulica treba intervenciju – Ana Trčak je znakom koji se koristi pri radovima na cesti označila lokvu pred svojom kućom, koja je ostala nakon otapanja nedavnog snijega.

Ali, ovakvi prizori trebali bi, konačno, postati prošlost – Općina Donji Kraljevec u svom je proračunu za ovu godinu predvidjela milijun i 300 tisuća kuna za uređenje ove ulice. Projektna dokumentacija za rekonstrukciju je gotova, pri kraju je i postupak ishođenja građevinske dozvole. Po projektu će na trasi od 1.100 metara kolnik ulice sada širok između 5,75 i 6 metara biti proširen na 6,30 metara, bit će dodana pješačko biciklistička staza, široka 2 metara, a izdignuta iznad razine ceste i omeđena rubnikom, ali i odmaknuta od kolnika travnatim pojasom širokim jedan metar, a bit će uređena i odvodnja oborinskih voda.

SIGURNOST

Razlog za uređenje nije samo jasna potreba za višim komunalnim standardom, u pitanju je i sigurnost ljudi. Ulica je ravna i njome se vozi brzo (brzina će nakon preuređenja biti ograničena na 50 kilometara na sat, ali se toga sigurno neće svi držati, op.nov.), a pješački i biciklistički promet je živ, njome djeca idu u školu, ne samo iz ovog dijela mjesta koji zovu Prode već i iz susjednog Donjeg Hrašćana. Tu su i dva autobusna stajališta – kao pješaci njome prođu i oni koji su sišli s autobusa. Bilo je tu i nesreća s tragičnim ishodom, zato je rekonstrukcija ove ceste kandidirana za pomoć iz nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama. Očekivana vrijednost radova je milijun i 300 tisuća kuna, u Općini računaju s tim da će Ministarstvo unutarnjih poslova osigurati 80 posto od toga, dok će od ostaloga po polovicu kao obvezu preuzeti Općina i ŽUC.

Ovih dana radna grupa za dodjelu potpora iz programa nacionalnog programa je i donijela odluku prihvatila projekt – on ima valjano utemeljenje, jer su potrebu za zahvatom potvrdili i Policijska uprava međimurska i ŽUC. Budu li daljnji postupci vezani uz rekonstrukciju išli bez zastoja, rekonstruirana cesta trebala bi biti gotova početkom ljeta (ovog!). Postupak javne nabave i formalnosti oko sklapanja ugovora uzet će nešto vremena pa se može očekivati da radovi počnu sredinom travnja, dok će izvođaču trebati oko dva mjeseca da završi posao.