Gradovi i općine 09.01.2016. 11:09. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:30.

Svjetlo na kraju tunela?

Kirić: Jesenski Mesap bio je najisplativiji dosad

- Zadovoljan sam. Jesenski Mesap imao je 70-ak izlagača i oko 3.000 posjetitelja. Zakupljen je veći prostor nego lani. Bio je to deveti jesenski sajam i mislim da je financijski najbolji do sad - ustvrdio je za list Međimurje direktor Vitomir Kirić, nakon sajma održanog 14. i 15. studenog. List Međimurje uoči njegova održavanja, 12. listopada, prisustvovao je i prvoj sjednici Organizacijskog odbora Mesapa. Takav je Odbor postojao i nekad, ali je prestao s djelovanjem. Opet je osnovan kako bi - spasio Mesap. Tvrtka je u 60-postotnom vlasništvu Međimurske županije i 40-postotnom vlasništvu Općine Nedelišće.


"Ne cvatu ruže"

- Mesapu već duže ne cvatu ruže. Znamo kakva je situacija u gospodarstvu od početka krize, ali trebamo ga barem vratiti na razine s kraja prošlog desetljeća - iznio je tada Kirić.  Dodao je da spas vidi u uključivanju gradova i općina, uz pomoć LAG-ova. Oni bi mogli zakupiti određenu kvadraturu na kojoj bi izlagali OPG-i, tvrtke i obrti s njihova područja.
Kirića smo stoga nakon jesenskog Mesapa upitali je li se odazvao koji grad ili općina. Odgovor je bio: "Pozvali smo sve, ali nitko se nije odazvao. Osim, naravno, Nedelišća kao domaćina, koji se uvijek uključuje na razne načine." No, napominje, dio je ipak kompenziran aktivnostima LAG-a Međimurski doli i bregi, LAG-a Mura-Drava i Turističke zajednice Međimurske županije. Na prostoru koji su oni zakupili bilo je 20-ak izlagača, pretežno OPG-a. Ostalo su bili izlagači u vlastitom aranžmanu. Kirić je sretan što im godinama dolaze domaći Toroid i Centrometal, vratilo se Strojarstvo Branilović, redoviti su Agromeđimurje i Vajda... Jer kao što je na Odboru kazao načelnik Nedelišća Darko Dania, ne mogu zvati izlagače iz drugih županija i država u praznu dvoranu. Na sreću, ovaj put bila je solidno ispunjena. 


Ipak se može

No neće odustati od inicijative prema gradovima i općinama, jer LAG-ovi imaju ograničene budžete, kaže Kirić. S tom je inicijativom, s Daniom, stupio i pred župana Matiju Posavca, čiji je zamjenik Zoran Vidović na čelu Odbora (sastanak Odbora vodio je Darko Radanović, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti, jer je Vidović bio spriječen).
- Gradovi i općine taj bi novac trebali već sad planirati u proračunima. A nisu to velike svote, govorimo o nekoliko tisuća kuna - kaže Kirić. Sanja Krištofić, predsjednica LAG-a Međimurski doli i bregi, dodala je kako se na 15 do 20 "kvadrata" koje zakupe može smjestiti 7 do 8 OPG-a iz određene općine ili grada. LAG koji ona vodi za jesenski je sajam zakupio prostor za 11 izlagača. Bilo je ponešto skučeno, ali svi su se predstavili! Dodajmo za kraj, kako sam Kirić kaže, sajmovi u Europi o ponovnom su usponu. No Hrvatska opet kaska za trendovima.

U travnju prvi puta sajam ribolova

REDEA je izradila strateški plan razvoja MESAP-a do 2018. godine. Ana Kralj, voditeljica odjela za strateško planiranje, iznijela je na sjednici Odbora kako je cilj do tada za 25 posto povećati prihode od sajmovanja (izlagači), privući 20 posto više posjetitelja te za 20 posto povećati prihode od iznajmljivanja dvorane drugim subjektima. Primjerice, u travnju će u dvorani prvi put biti održan sajam ribolova. Prostor je zakupila jedna privatna tvrtka iz Međimurja, koja će dovesti brojne izlagače iz inozemstva.
- Lokalna zajednica nedovoljno je umrežena. Neke priredbe u Međimurju se ponavljaju, slični sadržaji odvijaju se na različitim mjestima i onda nitko nije na potrebnoj razini - dodala je.