Gradovi i općine 09.02.2017. 09:51. Zadnja izmjena: 09.02.2017. 10:10.

Stožer zaštite i spašavanja

Lj.Cividini: Prometnice u nadležnosti ŽUC-a bile su prohodne za vožnju u zimskim uvjetima

Tijekom 2016. godine odrađeno je niz aktivnosti koje su bile definirane Planom razvoja sustava civilne zaštite na području Međimurske županije, no srećom nije bilo većih potreba za intervencijom na terenu“, u uvodu je istaknuo načelnik Stožera zaštite i spašavanja Međimurske županije Zoran Vidović, ujedno zamjenik župana Međimurske županije, na 7. sjednici Stožera zaštite i spašavanja Međimurske županije. Na dnevnom redu koji je jednoglasno prihvaćen, predstavljena je detaljna analiza stanja sustava zaštite spašavanja u Međimurskoj županiji u 2016. te doneseni zaključci da je ista, prema prikupljenim podacima, za županiju bila relativno mirna. „Stožer zaštite i spašavanja tijekom 2016. pokazao je spremnost na brze reakcije i rad, a ujedno je održana i vježba POTRES 2016. na kojoj su sudjelovale sve žurne službe s područja Međimurja i Čakovca“, istaknuo je Vidović.

Obaveza Međimurske županije je ulaganje u sustav civilne zaštite u cilju jačanja postojećih kapaciteta za postupanje u izvanrednim situacijama. Stoga se Međimurska županija uključila u projekt „CIDER“, u okviru Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., ukupne vrijednosti oko 1,2 milijuna eura.

Na održanoj sjednici bilo je govora i o Analizi stanja sustava civilne zaštite u 2016. te je pritom usvojen prijedlog Plan razvoja sustava civilne zaštite na području Međimurske županije za 2017. godinu, temeljem Zakona o sustavu civilne zaštite. Na aktualne teme osvrnula se ravnateljica Županijske uprave za ceste Ljerka Cividini koja je ovom prilikom komentirala vremenske neprilike koje utječu na naše prometnice. „U svakom su trenutku naše prometnice, koje su u nadležnosti ŽUC-a, bile očišćene i prohodne za vožnju u zimskim uvjetima. Bilo je nešto zahtjevnije boriti se s ledom nakon ledene kiše, no pravovremenom reakcijom i to je riješeno“, rekla je. Bitno je spomenuti i dobru suradnju Hrvatske gorske službe za spašavanje ispostave Čakovec i Međimurske županije koja na ovom području djeluje tek 2,5 godine. Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Kristijan Valkaj napomenuo je svima prisutnima da uskoro otvaraju svoj novi skladišni prostor za donaciju robe, koji će se moći koristiti i kod intervencija za krizna stanja.