Gradovi i općine 14.12.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:30.

Majstor Flojhar: Sam treba poslušati starije mesare!

Svi su na imanju DŠR-a Grabanice znali što im je zadatak - posao je bio gotov u ekspresnom roku

Zoran Flojhar, mesar iz Macinca, suvereno je u subotu 28. studenog "rastrančiral" svinju od 160 kilograma. Tradicionalno kolinje održano je na imanju Društva športske rekreacije "Grabanice" iz Nedelišća, kojim predsjeda Mladen Mesarić zvani Buco. Od spravljenih delicija imat će materijala za razne prigode tijekom godine.

- Sam treba poslušati starije mesare - bio je najupečatljiviji savjet koji nam je majstor Flohar uputio, baratajući nožem i sjekirom. Svinju, također iz Macinca, nakon skidanja glave objesili su na galge. Nije dugo trebalo da mesar izvadi iznutrice i potom počne odvajati komad po komad mesa. Za to vrijeme vrijedni članovi Grabanica čistili su crijeva, dodavali mu krop sjeckali mast za čvarke...

- Sve budemo napravili, na tradicionalan način; čurke, kobasice, prezvuršt, sušeno meso, čvarke - nabrojao nam je mesar.

Za to vrijeme članice Grabanica sjeckale su luk, prale salatu, spravljale porek za čurke, stavljale jetreca na saft, pripremale kolinjsku juhu od lokoti... Gotovo dvadeset osoba djelovalo je poput jedne, jer svi već znaju koji im je zadatak kad su u pitanju tradicionalne kolinje.

tekst i snimci Izak Vrtarić

Izvor: 3164