Gradovi i općine 27.01.2016. 07:47. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Izložba malih životinja u Nedelišću

Zašto se brojni mališani boje kunića i ptičica?

U dvorani MESAP-a u Nedelišću od petka, 15. siječnja do nedjelje, 17. siječnja, održana je 41. međunarodna izložba malih životinja "Nedelišće 2016", s izložbom "specijalkom" za sve pasmine golubova gušana i "specijalkom" za pasminu "međimurska kokoš".

Izložbu u velikom broju posjetile obitelji s djecom

Izložba duge tradicije po kojoj je već četrdeset godina stara Udruga uzgajivača malih životinja Nedelišće postala poznata daleko izvan Međimurja i izvan nacionalnih granica i ove je godine bila iznimno posjećena. Izložbu je razgledalo na tisuće posjetitelja među kojima su – uz uzgajivače malih životinja, domaće i egzotične peradi, ptica i kunića – najbrojnije bile obitelji s malom djecom, predškolcima ili školarcima.
Baš ti obiteljski posjeti pokazali su koliko je važan i koliko je koristan za najmlađu generaciju trud i zalaganje 96 članova Udruge i njihovih obitelji. Osim što na svojim kućanstvima s marom i ljubavlju uzgajaju male životinje, ljubav prema životinjama na najljepši način nastoje prenijeti djeci čije je djetinjstvo okovano betonom i odvojeno od živog svijeta kojem je čovjek nekada bio bliži.
Naime, za mnoge mališane vidjeti kokicu ili kunića u živo bila je prava "avantura", za neke čak i stresno, jer djeca se boje živih životinja, njihov je doživljajni svijet danas uokviren u monitoru kompjutora i prilika da dodirnu kunića, koku ili patkicu ih zapravo plaši!

Djeca bi kunića ili patuljastu koku

S druge strane, velik broj djece vuče za rukave roditelje moleći ih da im kupe makar minijaturnog kunića ili patuljastu koku, trče od kaveza do kaveza uzbuđena, koriste svaku priliku dodirnuti meko krzno kunića ili sjajno perje izložene peradi... 
Ivica Šoltić iz Čakovca, predsjednik Udruge uzgajivača malih životinja Nedelišće koja okuplja uzgajivače iz cijelog Međimurja, kaže da je to dječje uzbuđenje i radost jedan od najjačih motiva za organizaciju izložbe. Uzgajivači se i onako međusobno poznaju, stručno ocjenjivanje postignuća u uzgoju pada u pravilu u drugi plan, premda šampionski kljunovi ili šapice s međimurske izložbe često svoju potvrdu dobivaju na prestižnim međunarodnim izložbama u inozemstvu, u Francuskoj, Mađarskoj, Slovačkoj kamo međimurski uzgajivači odlaze izlagati svoje pernate ili dlakave ljubimce.

Ivica Šoltić s nizozemskom bjelokapom i Pevec Alojza Zvonara

Ove godine Udruga uzgajivača malih životinja Nedelišće slavi četrdesetu godišnjicu utemeljenja i djelovanja, a kako članovi udruge rade vidi se tu na izložbi gdje je izloženo više 1.207 primjeraka golubova, peradi i kunića, koje se s pažnjom hrani, poji, nadgleda da bi u tri dana što više posjetitelja ih moglo vidjeti. Zato smo i za ulaznicu odredili cijenu od simboličnih deset kuna (samo za odrasle, za djecu je besplatno), zahvaljujem brojnim sponzorima koji su nam to i omogućili svojim prilozima, a uz natjecateljsko-prodajni karakter izložbe tu su i dodatni sadržaji: tombola u kojoj su neki od dobitaka i male životinje, tu je i poseban vrt u kojem se mališani mogu igrati sa životinjama i upoznati ih u živo... Jer, žalosno je, ali istinito – neki današnji klinci ne znaju razliku između kokoši i goluba... 
Ivica Šoltić
Predsjednik Udruge uzgajivača malih životinja Nedelišće

 

Kao i uvijek, najživlji je dio spontana "burza" koja se uz izložbu uvijek događa na prilazu dvorani među uzgajivačima i na kojoj se, najčešće, kupovinom podmlatka ili plemenskih životinja od uzgajivača stvaraju novi uzgajivači, novi zarobljenici ljubavi kojoj je, kad vam se životinje "zavuku pod kožu" nemoguće pobjeći.