Gradovi i općine 18.09.2016. 09:22. Zadnja izmjena: 22.09.2016. 23:42.

Predstavljanje i izložba

Muzej Međimurja idućih će petnaest dana udomiti sablju i kacigu Nikole Šubića Zrinskog

Kaciga i sablja Nikole Zrinskog Sigetskog po prvi se put predstavljaju u izložbenom salonu Muzeja Međimurja gdje je otvorena izložba u okviru ovogodišnje Godine Nikole Šubića Zrinskog, a povodom obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke.

Kaciga i sablja izgledom slijede osmanlijske primjerke oružja i vojne opreme, pa tako kaciga odgovara obliku kacige Mehmed - paše Sokolovića, a sablja odgovara tipu Sulejmanove sablje. Radi se o kacigi zvanoj šišak, kakvu su u Hrvatsku donijele Osmanlije početkom 15. stoljeća, nakon čega se ona udomaćila u Ugarsko - hrvatskom kraljevstvu.

Sablja potječe iz sredine 16. stoljeća, na balčaku ima ugraviran grb obitelji Zrinski s orlovim krilima i kulom, a na kapici glavice nalaze se slova NCPPZ (Nicolaus comites perpetui (de) Zerin), što dokazuje da je sablja zaista pripadala Nikoli IV. Zrinskom 1566. godine tijekom koje je zaustavio pohod Sulejmana I. na Beč.

Predstavljanje kacige i sablje Nikole Zrinskog Sigetskog praćeno je izložbom o samoj Sigetskoj bitci, autorice Ane Šestak, kustosice čakovečkog Muzeja.