Gradovi i općine 28.01.2017. 09:31. Zadnja izmjena: 28.01.2017. 09:36.

Sveti Juraj na Bregu

Napad pasa lutalica na jelene iz proračuna izvukao 11 tisuća kuna

Okončana je sudska tužba između vlasnika farme jelena iz Vučetinca i Općine Sveti Juraj na Bregu. Povod tužbe bio je događaj iz ožujka 2014. godine, u kojem su psi lutalice u krvoločnom napadu zaklali četiri jelena.

To je bio treći napad takve vrste. Tri psa su potkopala ogradu, ušla u farmu i napala jelene. Osiguranje je štetu procijenilo na 16 tisuća kuna. Za jednog psa utvrđeno je čiji je i njegov je vlasnik podmirio svoju trećinu troškova. Ako pas nema vlasnika, kao u ovom slučaju, za njega automatski odgovara Općina, pojašnjava načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović. Kako Općina nije pristala na nagodbu, cijeli je slučaj završio pred sudom. Protekle su dvije godine do donošenja međupresude koja je ustanovila obostranu krivicu.

Pola je kriv vlasnik jer nije dovoljno zaštitio farmu, a pola Općina jer nije zbrinula pse lutalice. Proces je okončan nagodbom u kojoj je Općina predložila da plati polovicu preostale procijenjene štete – oko pet tisuća tristo kuna, istaknuo je A. Nagrajsalović. Zajedno sa sudskim troškovima i troškovima odvjetnika ukupna cifra popela se do 11 tisuća kuna.

Odvoz jednog psa lutalice Općinu košta oko 1500 kuna.

To je velik trošak. Na kraju ispada da više brinemo o psima nego o ljudima. No, ipak je najveći trošak i tragedija ako se nešto dogodi, mišljenja je načelnik Nagrajsalović. Za tu se namjenu izdvajaju dostatna sredstva, no, čakovečki je azil pun i psi se više nemaju gdje odvoziti. Najveći je problem ipak u svijesti ljudi i njihovoj brigi za kućne ljubimce. Nagrajsalović ističe podatak da je tek jedan od deset pasa cijepljen i čipiran, zbog čega se teško utvrđuje vlasnik.

Kako bi se tome stalo na kraj, Općina je napravila registar svih pasa na području općine s detaljnim karakteristikama i podacima o vlasniku. U tom se popisu nalaze 854 psa. Od toga najviše ih je u Lopatincu – 142 i Zasadbregu – 138. 115 pasa ima u Brezju, 88 u Okruglom Vrhu, 85 u Vučetincu, 81 u Pleškovcu, 78 u Dragoslavcu, a 74 u Malom Mihaljevcu. Najmanje pasa ima u Frkanovcu – njih 53. Prema tim brojkama svako drugo kućanstvo na području općine Sveti Juraj na Bregu ima psa.

Ograničavanje broja?

Kako bi registar bio što pouzdaniji, plan je da se podaci obnove prilikom iduće deratizacije i obilaska kućanstava. Također, mještani će biti informirani kako pravilno brinuti o svojim ljubimcima i koje su njihove dužnosti kao vlasnika.

Pas koji je star dvije godine, koji je uredan i uhranjen, on nije lutalica. On ima svog vlasnika koji ga noću pusti iz dvorišta. Psi onda tumaraju okolo i rade nered, prepričava Nagrajsalović te dodaje da psi često ostanu bez svog vlasnika kada se pojave neki problemi ili kada je potrebno obaviti cijepljenje. Tada pas postane ničiji, odnosno točnije rečeno – općinski.

Ukoliko se problemima s psima lutalicama na stane na kraj, Općina će biti primorana poduzeti drugačije mjere.

Općina može propisati maksimalan broj kućnih ljubimaca koje jedno kućanstvo može držati. Još nismo došli do toga jer su trenutne statistike prihvatljive, no, ukoliko bude potrebno, razmislit ćemo o toj mjeri, zaključio je Nagrajsalović.