Gradovi i općine 24.02.2017. 11:20. Zadnja izmjena: 24.02.2017. 11:20.

Županija

Oko 27 milijuna kuna vrijedni su projekti za energetsku obnovu međimurskih škola

Oko 27 milijuna kuna vrijedni su projekti Međimurske županije za energetsku obnovu javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, od čega čak 17 milijuna kuna investicija na području grada Čakovca. Jedna od tih, koja će obuhvatiti kako školu, tako i obnovu školske sportske dvorane, je ona Ekonomske i trgovačke škole, gdje je danas održana završna konferencija čak dvaju projekata, za energetsku obnovu ETŠ-a i Osnovne škole „Petar Zrinski“ Šenkovec.

„Pokrenuli smo investicijski zamah gdje ćemo obnoviti Ekonomsku i trgovačku školu te školsku dvoranu, radionice Tehničke i Graditeljske škole Čakovec, te Učenički dom Graditeljske škole, uz škole Šenkovec, Selnicu i sportsku dvoranu OŠ Donji Kraljevec. Dodana vrijednost je ta da su planirane uštede energenata veće od 60%, a važno je  naglasiti da od ukupne investicije od 27 milijuna kuna, 25 milijuna će stići iz europskih i nacionalnih fondova“, naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec i dodao kako se ovdje radi o direktnim ulaganjima u obrazovne kapacitete danas, dok se već sutra predaju projekti i u zdravstvu, izradom Akcijskog plana energetske obnove kompleksa Županijske bolnice Čakovec, ali i za energetsku obnovu Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu, vrijednog 10 milijuna kuna.

Međimurske energetska agencija preuzela je provođenje projekata, a prema riječima direktora MENEA-e Alena Višnjića, prema neslužbenim informacijama iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ukupno je zaprimljeno 200-tinjak prijava, te za natječaj alocirano 152 milijuna kuna bespovratnih sredstava, ali i da je u istom obimu najavljen i novi natječaj. Na konferenciji su bili prisutni još i Leonarda Tarandek, voditeljica projekta, Duško Kanižaj, predstavnik tvrtke Instal Promet Kanižaj d.o.o. i Nevenka Vuković Varga, predstavnica tvrtke Princon d.o.o. koja je naglasila kako će se provoditi edukacija djelatnika i učenika, da se uštede isplate što prije. „Međimurska županija je osnivač  36 osnovnih škola i svih srednjih škola na području županije i naravno da mnoge od tih institucija vape za obnovom, upravo kako bi uvjete prilagodili našim učenicima i nastavnicima, jer je to jedan od segmenata za kvalitetno održavanje nastave. Dakle dižemo razinu obrazovanja na jedan viši nivo, u svim gradovima i općinama naše županije“, zaključio je Posavec.