Gradovi i općine 02.09.2016. 07:43.

Besplatni prijevoz

Osnovnoškolci i srednjoškolci u Međimurju i dalje imaju u potpunosti financiran prijevoz

Autobusom ili vlakom, do osnovne ili srednje škole? Međimurskim školarcima i njihovim roditeljima ne čini razliku, jer će i osnovnoškolci, ali i srednjoškolci u Međimurju i dalje imati u potpunosti financiran prijevoz. Potvrdio je to danas župan Međimurske županije Matija Posavec ususret početka nove školske godine 2016./2017., simbolično na čakovečkom Autobusnom kolodvoru s kojeg će upravo od ponedjeljka u školske klupe krenuti velik broj učenika od ukupno oko 14 tisuća međimurskih školaraca.

„Kvalitetno obrazovanje mladih težnja je svih nas, a naša odgovornost je osigurati uvjete u kojima će učenici prvenstveno razmišljati o svom napretku i ulagati u svoje znanje, a ne se opterećivati egzistencijalnim pitanjima“, rekao je župan Matija Posavec istaknuvši kako se model financiranja prijevoza koji je funkcionirao dosad pokazao uspješnim, te će se zalagati da se isti nastavi bez obzira na buduće odluke Vlade. Prema jedinstvenom modelu, tako će razliku koja je trebala pasti  na teret kućnih budžeta preuzeti Međimurska županija, dok su se u projekt uključili i prijevoznici svojim sufinanciranjem, što je potvrdio i prisutan predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak.

Trošak samo 100 kuna  - za cijenu iskaznice

„Da bi ostvarili besplatan prijevoz učenici prvih razreda moraju u školama podići potvrdu da imaju pravo na besplatan prijevoz, škole ispunjavaju prvi dio potvrde, dok roditelji drugi dio, te s tom potvrdom učenici dolaze u prometni ured, dok učenici 2., 3., i 4. razreda ne trebaju donositi potvrde ni slike jer ih imamo u sustavu“, naglasio je Davor Tkalec, voditelj Prometnog ureda i Autobusnog kolodvora Čakovec te dodao kako je cijena iskaznice na godišnjoj razini 100 kuna, što je ujedno jedini trošak roditeljima. „Prvih mjesec dana učenici se mogu voziti besplatno, dok se sav administrativni posao ne obavi do kraja“, dodao je. Spomenimo kako ćemo u srednjim školama Međimurja imati 4400 učenika, dok se ukupno prijevozom koristi oko 3700 učenika.