Gradovi i općine 12.11.2020. 22:12. Zadnja izmjena: 12.11.2020. 22:13.

Aktualni sat

Sjednica Gradskog vijeća Murskog Središća: Tko to tamo stalno dimi?

Iako je protekla sjednica Gradskog vijeća Murskog Središća održana elektroničkim putem, vijećnicima je bilo omogućeno postavljanje pitanja na aktualnom satu, a prigodu je iskoristio vijećnik Ivan Goričanec koji je ponovo aktualizirao pitanje širenja smrada zbog noćnih paljevina koje već godinama guše stanovnike jednog dijela M. Središća.

- O problematici nepodnošljivog smrada u zraku tijekom noći, govorio sam već u dva navrata i upozoravao na sjednicama. Smrdljiv udar se povremeno pojavljuje u ljetnim noćima, u jesen je pravilo, a zima je maksimum. Rublje koje se suši na balkonima, terasama ili dvorištima redovito peremo još jednom, prozore hermetički zatvaramo. Prvi odgovor je bio da nas guši Sandoz (tvrtka na ulazu u Lendavu, op. nov.), da Romi spaljuju, međutim to traje već godinama, a kako smo i mi poput vas šetači provjerili smo desetak puta da se gotovo u pola grada to ne osjeća. Živimo samo jedne živote i doista je nedopustivo da nečija bahatost ili arogancija gazi po svom s nebrigom za druge oko sebe. Problem je očito u prstenu od 500 do 1.000 metara na području ulica Poljske, Marka Kovača, Slatine, R. Končara. Može li se izvor konačno zapečatiti i neutralizirati zauvijek?, pitao je Goričanec.

Gradonačelnik Dražen Srpak odgovorio je da kod različitih prijava takve vrste komunalni redar Grada Mursko Središće redovito izlazi na teren te djeluje u okviru svojih ingerencija, a gradonačelnik je tražio i asistenciju policije zbog nedostatnih ovlasti komunalnog redara u otkrivanju i djelovanju počinitelja.

- To se pokazalo učinkovitim. Usprkos tome neodgovorni građani nastavljaju raditi takve stvari - spaljivanje, zagađenje… Ljubazno Vas molimo, u slučaju da imate saznanja, da prijavite komunalnom redaru kako bi on mogao djelovati. Također, iz Grada na različite načine stalno upozoravamo građane da to ne rade - putem medija, priopćenja, izrađeni su leci na romskom jeziku, bio je sazvan zbor građana, zaključio je gradonačelnik.

Čini se da upozorenja i molbe ne pomažu, pa po Murskom Središću se noću i dalje dimi.