Svakodnevica 26.01.2016. 09:37. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Vinske radionice i večeri

Pod motom "Vino nebu voda" održana večer posvećena Zvonku Kermanu

Vinske radionice i večeri pod motom Vino nebu voda koje organiziraju Ivan Goričanec i njegove kolege iz Reci Da design studija nastavljaju se i u ovoj godini. Ako je prosuđivati po domaćinu, neće one biti ništa manje ugodne nego inače, a u prilog tome govori crvena vinska tema otprije par dana u čakovečkoj Trattoriji Rustica.
Večer je bila posvećena nedavno preminulom vinaru Zvonku Kermanu pa je istom prilikom kušan njegov najnoviji Pušipel. Buteljiran samo za ovo okupljanje. Društvu vinskih radoznalaca pridružilo se i ono iz Zagreba, doduše značajno upućenije, a time i uzbudljivije. Sommelieri Mario Meštrović poznat po izvrsnim predavanjima koja drži i Mario Tomeković koji trenutno završava četvrtu godinu Wine And Spirit Education Trust (WSET) akademije, došli su u društvu sommelierke Ivane Valić iz Vivat Finih Vina.

Osobito zanimanje svi su pokazali za vina koja nisu iz regije, ali su svakako šarmirala većinu. Riječ je o crnom pinotu Matui s Novog Zelanda iz 2013. godine i ograničenoj ediciji Caliterre serije A iz Čilea, iz 2011. koju potpisuju velika imena enološkog svijeta - Robert Mondavi i Eduardo Chadwick.

Na kušanje je poslužena Modra frankovka (2014. godina) pristigla iz Slovačke, potom Sveti Urban (2012.) proizvodnje Štampar, Vino sa Savinog polja (2010.) čiji je sastav nepoznat, a nastaje u Manastiru Hilandar na Svetoj gori u Grčkoj. Crvenim vinima na stolu i u čašama pridruženi su i Aleksandrovićev Rodoslov – grand reserve iz 2006. Godine, a sve je počelo s pjenušavim rozeom Nyers Pezsygo iz 1996. godine.