Gradovi i općine 23.02.2016. 11:41. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Skele Fusek i Križovec

Skele u prometu od 1. travnja

Budući da su se stekli zakonski uvjeti, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak donio je odluku da skele za prometovanje preko Mure na lokaciji Fusek i u visini Križovca počinju raditi od 1. travnja. Voditeljem skele Mursko Središće – Fusek imenovan je Stjepan Zadravec, a voditeljem skele u Križovcu Rudolf Mesarić. Obojica imaju potrebnu kvalifikaciju kako bi bili "odgovorne osobe" koje se upisuju u "brodski registar" jer su položili zakonom propisani ispit.

Za prometovanje skelu na Fuseku priprema već neko vrijeme skelar ("brodar") Stanko Kolarić, koji živi u Murskom Središću praktično na prilazu skeli:

"Intenzivno će se skela pripremati za rad od 1. ožujka, ali ja već sad polako, koliko vremenske prilike dopuštaju, radim nešto... Čistim okoliš, uklanjam raslinje koje smeta, pregledao sam ne visi li neko drvo (zna Mura potkopati korijenje) na stupove, moram popraviti ogradu na pristanu na lijevoj obali, provjeriti sve sajle, zatezače, upornjake... jer od početka travnja do kraja listopada skela mora biti u punoj funkciji, prevozi se na drugu stranu šetače, ribiče, lovce, nekad se zna sezona vožnje prevući i u 11. mjesec. Preko su "Napolitanke", ribnjaci, a puno šetača ide pogledati i nastambe dabrova. Sad najviše "dežuram" oko vodostaja, pazim da Mura ne napravi kakav kvar ako naglo nadođe..."