Gradovi i općine 31.12.2016. 10:21. Zadnja izmjena: 31.12.2016. 10:22.

Rekonstrukcija ceste

Stjepan Varga iz Šenkovca: Ne mogu ući u vlastito dvorište!

Treba li nam nova cesta uljepšati ili zagorčati život?, pitanje je koje si u posljednje vrijeme često postavlja Stjepan Varga iz Šenkovca. Nakon što su dvije godine trajali radovi na aglomeraciji, Ulica Josipa Bedekovića u kojoj stanuje nedavno je došla do završne faze uređenja.

Stjepanovi problemi javili su se s postavljanjem rubnika koje prethodi finalnom asfaltiranju.

Od trenutka kada su postavili rubnike ja ne mogu ući u svoje dvorište. Moja kuća je na brijegu i visinska razlika na prilazu u dvorište je oko 40 centimetara. Automobil ostavljam kod ugostiteljskog objekta na početku ulice jer mi je onemogućeno korištenje dvorišta, naglasio je S. Varga pokazujući uništen dvorišni prilaz optočen tlakovcima koji se nalazi gotovo pola metra iznad razine buduće ceste.

Nije jedini, kaže, koji se našao u takvoj situaciji. Kolateralnih žrtava aglomeracije i nove ceste ima više, a jedna od njih je i susjedna kuća. Usprkos tome što su njegove kuće praktički odsječene, Varga prepričava da je projektant stava da je sve napravljeno po propisima (?). Na upit tko će sanirati uništen dvorišni prilaz dobio je odgovor da će isto morati učiniti o vlastitom trošku.

Projektant mi je rekao da sam moram napraviti ulaz u dvorište. To me sigurno neće koštati ispod 20 do 30 tisuća kuna. Zanima me u kojem zakonu piše da ja to moram platiti, zapitao je Šenkovčanin.

Stjepan Varga iz Šenkovca

O spomenutoj situaciji razgovarali smo s načelnikom Općine Šenkovec Sašom Horvatom. Poznato mu je, kaže, da postoji nekoliko kuća u Ulici Josipa Bedekovića koje zbog rekonstrukcije ulice imaju probleme.

Nemoguće je izvesti projektiranje na način da sve kuće budu netaknute. Cestu nismo ni povisivali ni snižavali, ona je ostala takva kakva jest, ali smo je proširili za pješačko -biciklističku stazu, objasnio je načelnik te dodao da je cijela ulica duga oko dva kilometra te je nemoguće svima pogoditi u milimetar. I sam bi se, kaže, loše osjećao da mu se dogodi isto, ali Općina ništa ne može napraviti u takvoj situaciji.

Mještani to moraju sanirati o vlastitom trošku. Općina im daje pravo na korištenje prilaza, a oni su, ukoliko dođe do rekonstrukcije ceste, sami dužni napraviti prilagodbu, kaže S. Horvat.