Gradovi i općine 16.03.2019. 07:51. Zadnja izmjena: 16.03.2019. 07:51.

Čakovec

Tko je najgardist Zrinske garde?

Redovna, 20. po redu, skupština udruge "Zrinska garda" održana je u Čakovcu, a na skupu su usvojena izvješća o radu i financijama.

U programu rada koji je predložio predsjednik Zrinske garde Đuro Bel naglašeno je obilježavanje 100. obljetnice prijenosa posmrtnih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novog Mjesta i polaganja u kriptu Zagrebačke prvostolnice. Planira se i pretisak "Spomenice Zrinsko-Frankopanske" iz 1919. godine, izdavanje zbornika radova sa spomenutog znanstvenog skupa te postavljanje bisti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu.

Hrvatskom saboru Zrinska garda će predložiti da se u državnu himnu "Lijepa naša domovino" uvrsti stih Muro, Dravo, Savo teci, a na popisu je želja je i utemeljenje instituta Zrinskih u Čakovcu.

Skupština Zrinske garde dodijelila je Povelju najgardiste za 2018. godinu Orlandu Kozjaku iz Šenkovca, a manžete s grbom Zrinske garde primili su za najviše nastupa u protekloj godini Vanja Štebih (54 nastupa), Orlando Kozjak (45), Kristian Kolarić (45), Marijan Murković (44), Luka Požgaj (42), Dragutin Trstoglavec (42), Davor Bratković (41), Mladen Obadić (40), Hrvoje Goričanec (39), Hrvoje Hranjec (39) i Kristian Požgaj (33).

Dozapovjednicima postrojbe u ovoj su godini imenovani Mladen Obadić, Goran Perčić, Hrvoje Goričanec, Nenad Štrek i Kristian Požgaj kao pomoć zapovjedniku Davoru Bratkoviću.

Raniji zapovjednik Ratimir Hrešć svojoj je gardi donio poseban dar: duborez u drvu s likom Nikole Šubića Zrinskog koji je izrađivao pola godine.