Gradovi i općine 09.01.2018. 06:32. Zadnja izmjena: 09.01.2018. 06:35.

Postavljene dvije LED svjetiljke

Trebaju li školarcima u Vratišincu još uvijek džepne svjetiljke?

Da je javna rasvjeta jedan od najvećih problema i rak-rana Općine Vratišinec, nije novost. Nedavno su se na noge zbog toga digli i roditelji čija djeca pohađaju Osnovnu školu dr. Vinko Žganec Vratišinec. Dio Školske ulice i sam prilaz bio je u mrklom mraku, pa su ga djeca osvjetljavala džepnim svjetiljkama, svjedočili su nam Vratišinčani.

-Rasvjeta je općenito loša u cijelom Vratišincu, a na tom dijelu koji je najprometniji uopće nema javne rasvjete. Postoje kandelaberi kod Škole, ali su preslabi, a preostali dio puta do glavne ceste uopće nije osvijetljen. Djeca idu kući po mraku, izgledaju kao krijesnice s tim svjetiljkama u rukama! Vozači i roditelji koji automobilima dolaze po djecu moraju paziti da im iz mraka netko ne iskoči pred automobil, ispričao je Damir Perhoč, predstavnik prvih razreda vratišinečke Škole u Vijeću roditelja te sam otac prvašića. Svoje viđenje problema izložio je i Vijeću roditelja te zarotirao realizaciju rješenja, mada mu je ravnatelj, tvrdi, isprva odgovorio da se s tim problemom mora obratiti načelniku Općine. Prozvani načelnik Zdravko Mlinarić na sjednici Općinskog vijeća odgovornost je prebacio na Školu koja je vlasnik zemljišta.

- To nije moj posao, ali ipak sam uskočio u pomoć i pozvao HEP. Postavit ćemo dvije LED svjetiljke ili o mom trošku ili nečijem drugom, ali bez financijskog opterećivanja Općine Vratišinec, naglasio je pritom Mlinarić.

I načelnik će financirati?

Uslijed prepucavanja tko je (ne)odgovoran, provjerili smo radi li itko na rješavanju problema. Ravnatelj Osnovne škole dr. Vinka Žganca Vratišinec Željko Maček odgovorio je da su radovi u tijeku te da je jedan dio problematičnog područja zasvijetlio nedavno.

- Odgovoran sam za Školu i primam svaku kritiku kao i pohvalu. Taj dio je doista bio u mraku pa smo o trošku Škole kupili dva rasvjetna tijela koja smo postavili kod prilaza Školi. Svjetiljke su spojene na općinsku mrežu i Općina će plaćati potrošnju, objasnio je Maček. Iako će Škola pokriti većinu troškova, još će netko očigledno morati odriješiti kesu...

- Škola je nabavila svjetiljke, ali treba podmiriti i druge troškove u koje spada i postavljanje rasvjetnih tijela. Ako neće Škola, platit će netko drugi. Pod tim u prvom redu mislim na onoga tko je to organizirao – sebe, izjavio je načelnik Mlinarić.

I bi svjetlost! Ali, djelomična

Problem rasvjete kod škole i službeno je riješen, obznanjeno je na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća Vratišinca. Postavljena su dva LED rasvjetna tijela pa u novom polugodištu školarci više neće morati paliti svoje džepne svjetiljke.... barem do sljedećeg raskrižja.