Gradovi i općine 18.09.2018. 08:23. Zadnja izmjena: 18.09.2018. 08:25.

Dan međimurskih branitelja

U Čakovcu otkriveno rekonstruirano Spomen obilježje hrvatskim braniteljima

Povodom 27. obljetnice oslobođenja Međimurja 1991. godine i Dana međimurskih branitelja, jučer je sa posebnim ponosom u Perivoju Zrinskih u Čakovcu, otkriveno rekonstruirano Spomen obilježje smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata Međimurske županije. Spomen obilježje otkrili su Zlata Ovčar majka Zlatka Ovčara, Mirjana Oreški supruga Ivana Oreškog, Marko Friščić sin Dragutina Friščića i Stjepan Horvat predsjednik Koordinacije Udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije.

Nakon samog otvaranja Spomen obilježja, polaganje vijenca i paljenja svijeća brojnih branitelja, braniteljskih obitelji, osoba iz političkog, društvenog života u Međimurju, svečanost se nastavila u Katoličkom domu na Svečanoj akademiji.

Na ratištima diljem Hrvatske, sudjelovalo je više od 8000 Međimurki i Međimuraca koji su u ratu pokazali odlučnost, domoljublje i hrabrost. Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je važnost Spomen obilježja kao simbola života, baštine i vrijednosti na kojoj se gradi moderna Republika Hrvatska. - Upravo je današnji datum najznačajniji za noviju međimursku povijest. Međimurje i Čakovec su bili, tog rujna 1991., prvo potpuno oslobođeno područje Hrvatske. Narod Međimurja i tada, kao i mnogo puta ranije i kasnije, pokazao je svoje vrijednosti, poput solidarnosti, brige za bližnje, brige za državu pružajući i gospodarsku podršku, organizirano zbrinjavanje izbjeglica i prognanika, naši liječnici i medicinske sestre i tehničari skrbili su o ranjenicima u našoj bolnici, naši sugrađani, lovci, vatrogasci, poljoprivrednici uz vojnike i policajce štitili su svoje stanovništvo, kazao je te dodao da zbog toga Međimurje kao regija koja je dala doprinos u obrani Hrvatske, služi kao primjer te čestitao svima ovaj dan.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, u povodu Dana međimurskih branitelja, odlikovala je Redom hrvatskog trolista Zdravka Beleca i Mladena Baloga, te Redom hrvatskog križa Marija Kneza i Dragutina Gašparlina.

  • MLADEN BALOG, poručnik u miru, u domovinski rat se aktivno i dragovoljno uključio u 54 samostalnu bojnu HV Čakovec 17. rujna 1991.godine, a nakon demobilizacije postrojbe 1992. godine prelazi u profesionalni sastav Hrvatske vojke u 8. Lako jurušnu brigadu, zatim 1. Hrvatski gardijski zdrug i na kraju u 7. Gardijsku brigade HV “Puma” gdje je 2003.godine umirovljen.
  • ZDRAVKO BELEC, natporučnik u miru, se u Domovinski rat dragovoljno uključio u srpnju 1991. godine u Eskadrilu lakih aviona višestruke namjene Čakovec te postao zapovjednik odjeljenja pilota. U travnju 1994. godine postaje profesionalni vojnik u 7. Gardijskoj brigadi HV „Puma“. 1995.godine prelazi u HRZ u zrakoplovnu Bazu Lučko kao pripadnik 28. Eskadrile transportnih helikoptera
  • DRAGUTIN GAŠPARLIN, poručnik u miru se u Domovinski rat uključio u dragovoljački Dalmatinski vod u listopadu 1991. godine koji je sudjelovao na obrani grada Zadra i zaleđa. Po ustroju 54. samostalne bojne Hrvatske vojske Čakovec vod prelazi u njihov sastav te sudjeluje na Zapadno slavonskom ratištu. Obnašao je dužnost zapovjednika desetine. Ranjen je u selo Kusonje kod Pakraca 08.travnja 1992. godine.
  • MARIO KNEZ, stožerni narednik u miru, 26.09. 1991. godine postaje pripadnik 5.bojne 1.a brigade Tigrovi. Postrojba odlazi na Novljansko ratište. Ranjen u selu Stari Grabovac 23.10.1991. godine. Nakon liječenja i rehabilitacije postaje pripadnik 7. gardijske brigade Hrvatske vojske „ Puma“.

U kulturno umjetničkom programu nastupili su pjevački zbor Josip Vrhovski iz Nedelišća pod ravnanjem prof.Branimira Magdalenića, te učenici Gimnazije „Josipa Slavenskog“, Tea Veselko u pratnji profesora Damira Rodigera i Luka Jalšovec na klaviru. Nakon Svečane akademije, u crkvi sv. Nikole Biskupa u Čakovcu služena je sveta misa koju je predvodio biskup Varaždinske biskupije monsinjor Josip Mrzljak.