Gradovi i općine 20.09.2018. 08:33. Zadnja izmjena: 20.09.2018. 08:34.

2. sjednica

Vijeće za prevenciju Međimurske županije: Akcija povećanja sigurnosti u Međimurju

U Velikoj vijećnici Međimurske županije jučer, 19. rujna je održana 2. sjednica Vijeća za prevenciju Međimurske županije čiji je predsjednik Vijeća, ujedno i župan Međimurske županije Matija Posavec predložio dnevni red s ciljem utvrđivanja zaključaka i mjera potrebnih za rješavanje problema stanja sigurnosti na području Međimurske županije. - Kad govorimo o stanju sigurnosti na području Međimurske županije, tada govorimo o specifičnim problemima koje institucije lokalne i regionalne samouprave ne mogu riješiti bez aktivnog uključivanja nekoliko ministarstava poput Ministarstva za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku, pravosuđa, obrazovanja, zdravstva i unutarnjih poslova. Stoga nam Vijeće za prevenciju služi za donošenje vrlo konkretnih prijedloga i zaključaka, rekao je uvodno Posavec.

Što se tiče djelokruga rada Policije, načelnik PU Međimurske Ivan Sokač i savjetnik ministra Vladimir Faber predložili su ministru unutarnjih poslova i ravnatelju Policije prijedlog izmjene unutarnjeg ustroja PU Međimurske, čime se veći naglasak stavlja na Policijske postaje u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću, uključujući i dodatni tim interventne policije. Policija će se intenzivnije baviti sprječavanjem maloljetničke delikvencije, svaka općina i grad u Međimurju, gdje postoji potreba, dobit će kontakt policajce koji će sa načelnicima i gradonačelnicima, članovima romske zajednice i ostalih institucija rješavati probleme na tim područjima. Ujedno, pokrenut će se i čitav niz preventivnih aktivnosti kako bismo djelovali na uzroke koji pogoduju na nastanak kriminaliteta, kao zaključke navodi Faber.

Također je prijedlog da se na razini Međimurske županije formira središnje tijelo i mjesto za prikupljanje i analizu podataka te koordinaciju mjera i aktivnosti usmjerene na poboljšanje položaja romske nacionalne manjine ali I koordinaciju aktivnosti s relevantnim dionicima u provedbi mjera sukladno Nacionalnoj strategiji za uključivanje Roma. Međimurska županija donijet će Akcijski plan za uključivanje Roma Međimurske županije od 2018-2020. godine, s konkretnim aktivnostima, nositeljima aktivnosti i rokovima provođenja.

Sa zaključcima Vijeća za prevenciju i prijedlozima upoznati će se resorni ministri, saborski zastupnici i Vlada Republike Hrvatske.