Zdravstvo 11.05.2016. 10:29. Zadnja izmjena: 11.05.2016. 10:50.

Aktivni život

Obilježavanje Europskog dana bez dizala u petak, 13. svibnja

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije te u suradnji sa Srednjom školom Čakovec, Županijskom bolnicom Čakovec, Trgovačkim društvom Međimurka d.d. Čakovec, Udrugom za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Međimurske županije te Domom za starije i nemoćne osobe Novinščak Čakovec, u petak, 13. svibnja od 10-12 sati će se obilježiti drugi po redu Europski dan bez dizala. U glavnom holu novog dijela Županijske bolnice Čakovec, u holu Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije te u prostorima Trgovačkog centra Međimurka u Čakovcu, učenici Srednje škole Čakovec – smjer fizioterapeut, te članovi Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Međimurske županije će prolaznicima dijeliti promotivne materijale te će ih motivirati da umjesto dizala koriste stepenice, a svim zainteresiranim osobama će pokazati kako pravilno disati tijekom penjanja po stepenicama, u cilju što uspješnijeg svladavanja tog vida tjelesne aktivnosti.

Srednja škola Čakovec će dati i dodatni doprinos promicanju aktivnog - zdravog stila života kod učenika i zaposlenika svoje škole. Tako će u prostorima škole, učenici smjera fizioterapeut, zajedno sa svojim nastavnicama, organizirati kardiovježbe i vježbe disanja uz hod po stepenicama. U edukativne svrhe će pripremiti letke koje će podijeliti u školi, promovirajući tako brojne dobrobiti penjanja po stepenicama, a sve u cilju poticanja što češćeg korištenja stepenica.

U obilježavanje Dana bez dizala će se uključiti i Dom za starije i nemoćne osobe Novinščak u Čakovcu. Fizioterapeuti te radni terapeuti će tijekom Dana bez dizala upoznati korisnike doma s dobrobitima fizičke aktivnosti, napose dobrobitima korištenja stepenica umjesto lifta te će ih poticati na korištenje stepenica, ovisno o njihovoj fizičkoj spremi, pokretljivosti i uporabi ortopedskih pomagala.

Pozivaju i vas da se uključite te obilježite 2. po redu Europski dan bez dizala, kako bi što lakše postigli zajednički cilj - obraćanje pozornosti javnosti na važnost tjelesne aktivnosti i njezinog utjecaja na psihičko i mentalno zdravlje. 

Više informacija o Danu bez dizala uz praktične ideje o mogućnostima obilježavanja tog dana uz promotivne materijale dostupno je na web stranici na kojoj ujedno možete i prijaviti svoju aktivnost.

Pridruži se Europskom danu bez dizala 13. svibnja 2016. godine

Kako?

  • hodaj stepenicama umjesto da koristiš pokretne stepenice ili dizala
  •  pozovi prijatelje i kolege da ti se pridruže
  • zatvori neka od svojih dizala ili samo uz dizala postavi promotivne materijale, poštujući pri tome potrebe osoba s invaliditetom i osoba koje imaju određena ograničenja zbog nekih bolesti i stanja
  • posjeti web stranicu
  • pridruži nam se na Facebooku: No Elevators Day
  •  ili Twitteru koristeći hashtag #NowWeTakeTheStairs

Izvor: Renata Kutnjak Kiš