PR članci 19.04.2016. 10:24. Zadnja izmjena: 12.05.2016. 14:34.

Dani vina

Urbanovo 2016.- Manifestacije od kraja travnja do kraja svibnja

"Urbanovo – dani vina u županiji Zrinskih", međunarodna vinarska, gastronomska, gospodarska i kulturno-zabavna manifestacija kojom se već sedamnaestu godinu za redom promovira kultura pijenja vrhunskih međimurskih vina uz degustaciju međimurskih kulinarskih specijaliteta, otvara se ove godine u petak, 13. svibnja, u sportskoj dvorani u Štrigovi. U tri dana (od 13. do 15. svibnja) posjetiteljima će se ponuditi i sadržaji kao što su "VIII. festival Pušipela" i Sajam vinarstva, vinogradarske i podrumarske opreme, a po tradiciji, nakon središnje manifestacije, vinogradari i vinari zovu na "dane otvorenih podruma" na međimurskoj vinskoj cesti, na vinski bal te brojne druge sadržaje.

"Urbanovo 2016" kao najbolju promociju vinorodnih međimurskih brežuljaka i poželjnu turističku destinaciju najavili su i predstavili sadržajem u srijedu, 13. travnja, u Hotelu "Golfer" u Toplicama Sveti Martin Sandra Herman, zamjenica župana Međimurske županije, Stanislav Rebernik, načelnik Općine Štrigova i David Štampar, predsjednik Društva vinogradara i vinara "Hortus Croatiae".

  • DOLAZI PREDSJEDNICA REPUBLIKE

Zamjenica župana S. Herman, ocjenjujući da je "Urbanovo" već dugo vršna promotivna manifestacija međimurskih turističkih potencijala, je kazala: "Pokroviteljstvo nad manifestacijom preuzela je Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, čiji je dolazak na manifestaciju najavljen, a supokrovitelj je Ministarstvo gospodarstva i poduzetništva, što jasno govori da je "Urbanovo" prepoznato i kao gospodarski potencijal koji se mora razvijati. Organizatorima, Međimurskoj županiji, Općini Štrigova, Turističkoj zajednici MŽ i Termama "Sveti Martin" županija-partner je Sisačko-moslavačka županija iz koje dolazi i Vinarska udruga "Škrlet", a gosti festivala su slovenska Općina Dobrovnik i mađarska Županija Somođi.

Ovogodišnje "Urbanovo" obogaćeno je nizom novih sadržaja, primjerice, devet vodećih međimurskih restorana pripremilo je posebnu ponudu menija s tri slijeda jela i kušanjem tri sorte vina, od 24. travnja do 21. svibnja, po prigodnoj cijeni od 100 kuna. Početkom svibnja idemo promovirati "Urbanovo" i u Ljubljanu..."​

STARA TRTA ZA ŠTRIGOVU

Načelnik Općine Štrigova, S. Rebernik istaknuo je da je "Urbanovo" pravi općinski dragulj, te iznimno zadovoljan što je ocjenjivanje vina "preseljeno" s MESAP-a među vinorodne brežuljke, najavio: "Ocjenjivanje vina bit će u Dvorcu "Terbotz" u Železnoj Gori 29. i 30. travnja, pozivnice su otišle na adrese tristotinjak vinara u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji i Mađarskoj, a uručivanje priznanja i medalja bit će na otvorenju "Urbanova". Upravo smo danas primili obavijest da je gradonačelnik Maribora, dr. Andrej Fištravec, odlučio pokloniti Općini Štrigova klon čuvene "Mariborske vinske trte", najstarijeg vinskog trsa Europe, koju ćemo simbolično zasaditi na otvorenju "Urbanova"." 

DO "VINSKOG BALA"

O pratećim sadržajima "Urbanova 2016." govorio je predsjednik DVV "Hortus Croatiae" D. Štampar: "Sve relevantne informacije za širu javnost ažuriraju se na web-stranici i na facebooku. Za široku publiku XVII. Urbanovo i VIII. festival Pušipela otvaraju se u sportskoj dvorani u Štrigovi 13. svibnja u 15 sati. Za enologe, sommeliere i poslovne partnere imamo poseban prijem već od 12 sati. Ulaznice su u pretprodaji po 70 kuna, a izravno na ulazu u dvoranu bit će po 80 kuna.

OTVORENI PODRUMI 20. i 21. SVIBNJA

Vinogradari i vinari otvaraju vrata svojih vinskih kuća, kušaonica i podruma 20. i 21. svibnja, istovremeno će se u Sv. Urbanu održati "vinske igre", a naš "vinski bal" je u "Terbotzu" u petak 27. svibnja. Kao najava "Urbanova 2016" od 25. travnja do 1. svibnja u čakovečkim ugostiteljskim objektima priređuje se "Urbanovo gurman week" uz niz posebnih priredbi u Čakovcu, Štrigovi, Termama "Sveti Martin"... Medijski pokrovitelj Urbanova 2016. je list Međimurje.