Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 17.05.2016. 14:06.

Egzotične ptice

Japanski galebić je živahna ptica zahvalna za uzgoj

Japanski galebić (lonchura striata) slobodno u prirodi živi na području južne i istočne Azije. Teško je za ovu vrstu dati točne podatke o izvornoj boji i obliku. To je vrlo pitom egzot i dobre naravi pa je umjetnim uzgojem bilo moguće dobiti razne varijacije boja i oblika.

U azijskim zemljama, posebice Japanu, uzgajaju se u velikom broju, pa ih se u parkovima i vrtovima može vidjeti u velikim krletkama i letaonicama. Ova se egzotična ptica može lako sparivati i križati s mnogim sličnim vrstama pa su tako dobiveni varijeteti raznih boja i neobičnog izgleda. Uobičajena boja japanskog galebića je crno-bijela, žuto-bijela, a rjeđi su jednobojni.

Mnogi uzgajivači egzota imaju japanske galebiće iz jednog pomalo neobičnog razloga, a to je da bi u njihovo gnijezdo stavljali jaja drugih ptica koje teže same izvode mlade (npr. amandine). Galebić će primiti jaja drugih ptica, čak i kad u gnijezdu nema svoja, i brinuti se o mladima jednako kao da su njegova. Ženka ove vrlo zahvalne vrste egzota (što se tiče uzgoja mladih) snese 3 do 8 bijelih jaja na kojima roditelji (najčešće oboje) sjede 12 dana.

Nakon 20 dana mladi napuštaju gnijezdo, a roditelji ih hrane još 8 do 12 dana. Kad se osamostale i počnu sami jesti, treba ih izdvojiti. Oni, naime, noć provode s roditeljima u gnijezdu, a to smeta kod brige za novo potomstvo. Ostavi li ih se u istoj krletki, mlade će ženke nakon određenog vremena i same snijeti jaja u isto gnijezdo pa će svi na njima sjediti. Tako sva jaja neće biti pokrivena ili će biti razbacana te se ne mogu izleći svi mladi.

Neki galebići-roditelji skloni su čupanju perja mladima, osobito iz repa. U tom bi slučaju trebalo izolirati i hraniti vitaminima takve ptice, no malo je vjerojatno da će ih se odviknuti od te loše navike. Po izgledu je nemoguće odmah razlikovati ženku od mužjaka. Ta se razlika uočava pri dužem promatranju. Mužjak ima karakterističan pjev i povremeno poskakuje objema nogama na prećkici u krletki.

Mnogi u nas drže ove živahne ptice u kući u krletkama. Kao i svi egzoti, japanski galebić ne podnosi nisku temperaturu, niti nagle promjene. Hrani se mješavinom sjemenja za egzote, voli zelenu hranu, npr. špinat, blitvu, salatu, te zrelo voće. Ovo im je potrebno naročito dok imaju mlade.

Važno je napomenuti da zelenu hranu treba obvezno dobro oprati prije davanja pticama. To, kao i uvijek svježa voda i čista krletka preduvjet su dobrog zdravlja ptice.

Japanskom galebiću treba pripremiti i prostor s vodom za kupanje.

Izvor: 2105