Znanost i tehnika 25.04.2016. 13:39. Zadnja izmjena: 12.01.2017. 14:52.

Učinkovitost akumulatora

Baterija temeljena na nano-žicama može se puniti stotinama tisuća puta

Istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji (Irvine) izumili su bateriju temeljenu na nano-žicama koja se može puniti stotinama tisuća puta što je značajan korak ka baterijama koje uopće neće biti potrebno mijenjati.

Otkako sve više postajemo "bežično" društvo, konstantnu potrebu za punjenjem raznih uređaja prihvaćamo kao nužno zlo. Dok se radi i na bežičnom punjenju, bolje baterije, odn. izvori energije s boljim vijekom trajanja u međuvremenu bi riješili niz naših problema.

Nano-žice posjeduju veliki potencijal i mnoge prednosti za pohranu i prijenos elektriciteta. Vrlo su provodne i tisućama puta tanje od ljudskih vlasi što znači da se mogu iskoristiti za slaganje velikih površina za prijenos elektrona. Na nesreću, vrlo su osjetljive i nisu pogodne za višestruko punjenje i pražnjenje.

Istraživači su riješili navedene probleme umakanjem zlatnih nano-žica u manganov dioksid i čahurenjem u gelu sličnom Plexiglasu. Ova kombinacija čuva sva svojstva nano-žica istodobno ih čineći otpornima na lomljenje.

Mya Le Thai, glavna autorica studije, uspjela je spomenutu bateriju napuniti i isprazniti i do 200,000 puta bez gubljenja svojstava nano-žica, tj. bez smanjenja kapaciteta ili lomljenja žica. Otkriće je apsolutno neočekivano jer većina materijala uspijeva proći samo 5-7 tisuća ciklusa punjenja i pražnjenja prije nego što im se svojstva dramatično izgube.

Mya Le Thai (photo by Steve Zylius / UCI)

Članovi tima vjeruju da kombinacija elektrolita spomenutog gela i manganovog oksida daje fleksibilnost i strukturu nano-žicama što sprečava pucanje te time produžava njihov funkcionalni vijek.

Ovo istraživanje dokazuje da baterijske elektrode bazirane na nano-žicama mogu imati dug radni vijek i da ove baterije mogu postati stvarnost.