Znanost i tehnika 12.07.2016. 13:27. Zadnja izmjena: 12.07.2016. 13:49.

Mutacije i uvjeti za život

Evolucija se nekoć odvijala 4.000 puta brže nego danas!

Prvi oblici života evoluirali su otprilike 4.000 puta brže nego današnji organizmi, procjena je tima biologa sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini.

Ovo je zaprepašćujuće visoka brzina evolucijskih procesa. Jedan od najupečatljivijih procesa evolucije jest spontana mutacija. Većina spontanih mutacija događa se kroz deaminaciju citozina, odn. gubitak amino - skupine (jednostavna skupina ugljikovodika koja sadrži i dušik) kod citozina koji je jedna od četiri osnovne baze DNK (deoksiribonukleinske kiseline).

Ovaj proces pretvara citozin u timin koji je također nukleobaza. Njime se mijenja DNK kod te se zbog toga proizvode drukčije bjelančevine od originalno zapisanih. Brzina deaminacije povećava se s porastom temperature. Budući da je temperatura na Zemlji u prošlosti bila puno viša, mutacije su se vjerojatno odvijale mnogo češće.

Profesor Richard Wolfenden, koji je vodio tim, u svom je znanstvenom radu kombinirao procjene temperature planeta u vrijeme kad je nastao život s mjerenjima efekata temperature.

Nedavni dokazi iz uzoraka stijena u Australiji indiciraju da se život pojavio na Zemlji već pred 4.1 milijardu godina, vrlo brzo nakon pojave tekućih oceana, rekao je Wolfenden. U to je vrijeme Zemlja još uvijek bila vrlo vruća. Izgleda da se život pojavio čim se temperatura smanjila na razinu na kojoj je kemija živih bića postala moguća.

Izvor: IFLScience