Godišnjice i slavlja 23.09.2016. 07:19. Zadnja izmjena: 23.09.2016. 07:36.

Matica hrvatska – Ogranak Čakove

Predstavljena knjiga Sigetski boj u hrvatskoj epici

U sklopu obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke, Matica hrvatska – Ogranak Čakovec u zgradi Scheier organizirala je predstavljanje knjige „Sigetski boj u hrvatskoj epici“ kojoj je i nakladnik, a koja donosi četiri cjelovita epa o junaštvu Nikole Šubića Zrinskog pod Sigetom 1566. godine. Tako su na jednom mjestu okupljena djela Brna Karnarutića, Pavla Rittera Vitezovića, Vladislava Vežića i kajkavski ep nepoznatoga autora, uz polazni tekst Ferenca Črnka.

O samoj knjizi govorili su akademici Josip Bratulić i Dragutin Feletar, te priređivač Ivan Pranjić, a svečanosti su također prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec i njegov zamjenik Zoran Vidović, dopredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić, predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač, gvardijan fra Željko Železnjak, predsjednik Zrinske garde Alojzije Sobočanec, predsjednik Družbe Braće Hrvatskog zmaja Marijan Ramuščak, te predsjednik Bratovštine Petra Zrinskog – Časni stol Čakovec Zlatko Bacinger.

„Prije točno 150 godina tadašnja Matica ilirska objavila je knjigu o životu Nikole Zrinskog Sigetskog iz pera Matije Mesića, a ta se knjiga dodiruje s ovom najnovijom i prikazuje sudbinu hrvatskoga naroda“, naglašava dopredsjednik Matice hrvatske Sučić. „Ova je knjiga objavljena kako bi hrvatski narod živio, te da bi govorio svojim jezikom u svome Saboru, u svim općinama, gradovima i županijama“, rekao je Sučić i dodao kako je za život hrvatskog naroda potrebno ovako temeljito proučavanje i susretanje sa svojom kulturnom-umjetničkom i povijesnom baštinom. Župan Posavec naglasio je kako je ovo veliki korak u izostanku zaborava od naše povijest, koja je često puta bila turbulentna, ali koju prije svega čine hrabrost i požrtvovnost naših junaka. Napomenuo je i kako je odlukom Skupštine Međimurske županije osnovana bibiloteka „Murodravana“, u sklopu koje će se tiskati djela širokog spetkra, no da je naglasak ove godine isključivo na Zrinskima.