Kultura i prosvjeta 02.09.2017. 09:51. Zadnja izmjena: 02.09.2017. 09:51.

Nova školska godina

"Besplatno školstvo": Donosimo cijene udžbenika za srednje škole u Međimurju

Bezbrižno ljeto je pri samom kraju, a početak nove školske godine je pred vratima. Osim učenika koji će nakon mjeseci odmora ponovo sjesti u školske klupe, spomenuto razdoblje nevoljko dočekuju i brojni roditelji. Razlog njihova nezadovoljstva su, naravno, financije i bojazan od spoznaje za koliko će ova školska godina olakšati njihove džepove. Roditelji međimurskih osnovnoškolaca u cijeloj priči imaju nešto više sreće. Obzirom da Međimurska županija u suradnji s jedinicama lokalne samouprave osigurava besplatne udžbenike za sve mališane od 1. do 8. razreda, njihovi roditelji moraju osigurati "samo" radne bilježnice i ostali radni materijal.

No, i to u većini slučajeva iznosi minimalni trošak od nekoliko stotina kuna, ne uračunavajući pritom školsku opremu i ostali potreban pribor. U težoj situaciji su roditelji srednjoškolaca koji moraju samostalno snositi troškove nabavke udžbenika. Kako bi ušparali koju kunu, mnogi od njih nabavljaju rabljene udžbenike od prijatelja ili poznanika, odlaze na sajmove ili razmjene knjiga. Najskuplja varijanta je nabavka novih udžbenika koja roditelje može udariti po džepu do čak nekoliko tisuća kuna. Ususret sezoni nabavke udžbenika, provjerili smo koliko koštaju knjige za pojedina usmjerenja međimurskih srednjih škola.

Najskuplje gimnazija i ekonomska

  • Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec na glasu je kao jedna od najboljih srednjih škola u Hrvatskoj. Takav status prate i cijene udžbenika. Za nove udžbenike 1. razreda jezične gimnazije, pri čemu su odabrani strani jezici engleski i francuski, potrebno je izdvojiti vrtoglavih 2.194 kune. Ukoliko vam dijete kreće u 3. razred prirodoslovno-matematičke gimnazije, morat ćete izdvojiti 1.874 kune.
  • Isti rang cijena kreće se i u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec. Primjerice, udžbenici za 3. razred hotelijersko-turističkog tehničara koštaju 2.123 kune, a za 2. razred eksperimentalnog smjera ekonomske gimnazije 2.034 kune.
  • Komplet udžbenika za 4. razred klasične gimnazije Srednje škole Čakovec stoji oko 2.125 kuna. Nešto manje od toga - 1.568 kuna, cijena je udžbenika za 2. razred smjera medicinska sestra opće njege. Fizioterapeutski tehničari će za udžbenike za 4. razred izdvojiti 1.067 kuna.
  • Raspon cijena udžbenika za pojedina usmjerenja Graditeljske škole Čakovec veoma je različit. Roditelji srednjoškolca za primjerice 1. razred medijskog tehničara, udžbenike će platiti 1.485 kuna. Cijena udžbenika za 2. razred dizajnera unutrašnje arhitekture slična je prethodnoj (1.419 kuna), dok udžbenici za 3. razred stolara koštaju 671 kunu, a za 2. razred montera suhe gradnje, keramičara i tesara 757 kuna.
  • Tehnička škola Čakovec također izučava različita zanimanja, a u skladu s tim su i cijene. Udžbenici za buduće automehaničare i autolimare koštaju 697 kuna (3. razred), za tehničare za mehatroniku 1.646 kuna (1. razred), a polaznike tehničke gimnazije 1.375 kuna (4.razred).
  • Roditelji čije je dijete krenulo u 1. razred Gospodarske škole, smjer krojač, za udžbenike će izdvojiti 1.027 kuna. Udžbenici za 3. razred kozmetičarke koštaju 877 kuna, a za 4. razred tehničara za logistiku i špediciju 1.407 kuna.
  • Za obrazovanje budućeg konobara koji kreće u 3. razred Srednje škole Prelog, potrebno je izdvojiti 1.380 kuna. Knjige za slastičara koštaju 1.461 kunu (2. razred), a za 4. razred opće gimnazije 2.216 kuna.