Kultura i prosvjeta 19.04.2018. 10:38. Zadnja izmjena: 19.04.2018. 10:41.

Utorak, 24. travnja

Dan otvorenih vrata Memorijalne zbirke Ladislava Kralja Međimurca

Dan otvorenih vrata Memorijalne zbirke Ladislava Kralja Međimurca i popularnog Kraljeva vrta održat će se u utorak, 24. travnja, na rođendan našeg najpoznatijeg međimurskog slikara prve polovice 20. stoljeća.

Kraljeva kuća (preko puta glavnog ulaza u zgradu Županije), danas pretvorena u muzejsku zbirku, osim ambijentalnog autentičnog interijera, krije i njegov vlastiti atelier te galeriju slika, crteža i grafika. Sve to posjetitelji će moći razgledati spomenutog dana - od 9 do 19 sati - i k tome uživati u proljetnim čarima tajnovitog umjetnikova dvorišta, u kojem će biti pripremljeni slikarski pribori i štafelaji za one koji se žele iskušati u slikarskom umijeću. Manje školske grupe također su dobrodošle. Posjetitelji će usto imati priliku odslušati predavanje o životu i djelu Ladislava Kralja Međimurca koje će održati kustosica Tajana Vidović u dva termina: jedno predavanje u prijepodnevnim satima u 10.30 te jedno u poslijepodnevnom terminu u 16 sati.

Taj dan održavat će se i akcija uređenja Kraljeva vrta – djelatnici Muzeja Međimurja Čakovec sadit će cvijeće i ukrasno grmlje prema projektu Biserke Vojnović, profesorice u Gospodarskoj školi Čakovec, a Bernarda Orehovec, naša poznata biodinamičarka, za to će se vrijeme pobrinuti o starim voćkama koje je posadio Ladislav Kralj Međimurec.