Kultura i prosvjeta 21.01.2017. 22:54.

Patrick Bedić, Karlo Varošanec i Luka Malek

Dobitnici Rektorove nagrade aktivni su članovi Debatnog kluba

Članovi Debatnog kluba Ekonomskog fakulteta u Zagrebu dobitnici su Rektorove nagrade za projekt Uhvati me za riječ. Nagrada je dobivena u kategoriji Nagrada za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici, a među 17 nagrađenih su i tri Međimurca: Patrick Bedić iz Mihovljana, Karlo Varošanec iz Čakovca i Luka Malek iz Goričana. "Projekt Uhvati me za riječ osmišljen je kao ciklus predavanja koji je svakog tjedna od njegovog početka, pa do kraja ljetnog semestra, po uzoru na prestižna svjetska sveučilišta poput Cabridgea, Harvarda i Stanforda dovodio na Ekonomski fakultet renomirane pojedince iz javnog života, koji su svojim trudom i dosljednošću ostvarili izniman uspjeh u području u kojem djeluju", pojasnili su nagrađeni Patrick, Karlo i Luka.

Koji je osnovni cilj projekta?

- Motivirati studente i pružiti im potrebne poticaje za početak profesionalne karijere. Predavači su kroz osoban i interaktivan pristup studentima približili svoj put uspjeha, te ih tako pokušali ohrabriti u ostvarivanju njihovih vlastitih snova i ambicija. U prvom ciklusu nastupali su: Saša Buneta, Nenad Bakić, Miroslav Ćiro Blažević, Tonči Huljić, Kristina Ercegović, Hrvoje Prpić, Sheen Ayukawa, te Ida Pandur. Gosti nisu održali klasično predavanje, koje bi mnogima bilo dosadno, već su sa studentima stvarali dijalog. Tako su studenti doznali odakle su krenuli predavači, što ih je motiviralo da ostanu na tom putu koji su si zacrtali i kako su usprkos svim izazovima i nedaćama uspjeli doći do zacrtanog cilja.

Kako funkcionira Debatni klub?

- U Debatnom klubu EFZG je nešto više od 30 članova, a na projektu je aktivno sudjelovalo 17 članova, koji su onda za svoj trud i zalaganje bili predloženi za Rektorovu nagradu. Unutar Debatnog kluba smo raspoređeni u četiri tima. Luka je u timu za Financije i Logistiku, a Karlo je u mojem timu za PR i Marketing, kazao nam je jedan od nagrađenih Patrick Bedić dodavši kako se uz rad na projektima primarno bave debatom. Studenti uče osloboditi se straha od javnog nastupa, vježbaju govorničke i komunikacijske sposobnosti i slično.

Kako ste došli na ideju osmišljavanja ovog projakta?

- Na ideju smo došli nakon projekta Govorničke škole prošle godine i razgovora kako studenti nemaju nekog u koga se mogu ugledati i reći: ''Divno i ja želim postići to što je xy osoba postigla, očito je moguće, pa što trebam napraviti da bih došao do toga?'' To se događa jer živimo u klimi neprestanog kukanja i mnogi misle da je nemoguće ostvariti svoje snove i želje. Stvari treba uzeti u svoje ruke i krenuti u bitku, a to smo htjeli dobiti iz naših predavanja i predavača, da pokažu i dokažu mlađim generacijama, studentima i mladima, kako je moguće sve što si zacrtaju, no za to treba dobro zasukati rukave.

Hrvatska ima puno mogućnosti i prilika

Karlo Varošanec i Luka Malek danas su 22- godišnjaci dok je Patrick Bedić godinu stariji. Ovi uspješni studenti vjeruju da organizacijom projekta Uhvati me za riječ dobivaju veliko iskustvo te ističu da je na kraju sve ispalo bolje od planiranog i da su jako zadovoljni postignutim. Posebno im je drago što je projekt prepoznat na fakultetu kao zanimljiv i koristan što potvrđuje Rektorova nagrada, a nastavit će se i ove akademske godine u ljetnom semestru. Karlo je trenutno na Erasmusu, odnosno na razmjeni studenata u Lilleu (Francuska) na Sveučilištu University of science and technology Lille, dok Luka i Patrick i dalje marljivo rade u Debatnom timu. Svi uglas kažu da u budućnosti žele raditi ono što ih čini sretnima, a da li je to posao u uredu, na terenu ili nešto vlastito trenutno im nije bitno. "Najvažnije je da radimo ono što volimo, jer kad radiš ono što voliš onda u životu nećeš raditi niti jedan jedini dan. To je bila i poruka svih naših predavača, odnosno gostiju kojima je posao poput hobija, a novčani prihodi samo nusprodukt, kazali su mladi studenti posebno napomenuvši da se u budućnosti vide radeći u Hrvatskoj jer ovdje ima i puno mogućnosti i prilika za mlade, samo ih treba prepoznati i ugrabiti."