Kultura i prosvjeta 27.01.2019. 09:21. Zadnja izmjena: 27.01.2019. 09:23.

Sveta Marija

Dominik Kanižaj: Želja mi je snimiti nosač zvuka za buduće generacije

Dvadesetdevetogodišnji Dominik Kanižaj kantor je Crkvenog pjevačkog zbora sv. Cecilije Župe Sveta Marija. Paralelno sa srednjom školom završio je Osnovnu glazbenu školu za klavir, pod voditeljstvom profesorice Ljubice Crnčec. No, za glazbenog festivala u varaždinskoj katedrali zaljubio se u drugi instrument.

- Orgulje su me opčinile, a pjevanje zbora pod umjetničkom palicom Anđelka Igreca ostavilo bez riječi. Otad moja ljubav prema crkvenoj glazbi raste i raste, kaže Dominik. 2009. godine došao je na mjesto orguljaša i voditelja zbora koji čine 24 pjevača.

-U početku  je bilo teško, ali već nakon par tjedana sve je bilo lakše, mislim da je to onaj slatki napor, prisjeća se početaka. Uz pomoć oca uspio je, kaže, ženski zbor 'pojačati' muškim vokalima te ga postepeno dovesti na zavidnu razinu pjevanja i sviranja.

-Svi smo mi amateri i pokušavam pjevačima maksimalno pomoći. Ponekad je teško, puno puta moramo nešto ponoviti da bismo usavršili. Zbor zaslužuje svaku pohvalu za trud, volju, želju i živce jer mislim da im nije lako dok ih 'maltretiram' pri učenju novih skladi, u šali dodaje Dominik. Zbor koji je osnovao Ivan Mustač-Kantor lani je proslavio 100. obljetnicu, a mladi kantor ima ambiciozne planove za budućnost.

- Želja mi je sa zborom snimiti nosač zvuka s božićnom, crkvenim, pučkim i međimurskim pjesama za buduće naraštaje, da čuju kako smo nekad pjevali, dodaje Dominik.