Kultura i prosvjeta 28.04.2019. 08:27. Zadnja izmjena: 28.04.2019. 08:29.

Održana promocija

Dvije nove knjige u čast obljetnica Učiteljskog fakulteta u Čakovcu

Čakovečki odsjek Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 25. travnja je proslavio 100. obljetnicu od početka nastave na hrvatskom jeziku i 140. obljetnicu od osnutka Učiteljske škole u Čakovcu. U sklopu proslave pripremljene su dvije nove knjige: zbornik radova „100/140“ i elektronička knjiga „Godišnja izvješća Učiteljske škole u Čakovcu 1919.-1940.“.

  • Zbornik „100/140“ uredili su doc. dr. sc. Vladimir Legac i doc. dr. sc. Krunoslav Mikulan. Na gotovo tristo stranica zbornik donosi osnovne podatke o ustanovi, fotografski ljetopis 1879.-2019. te petnaest članaka nastavnika i suradnika Učiteljskog fakulteta u kojima se opisuje povijest škole i fakulteta, razvoj nastavnih programa i pojedinih predmeta te niz aktivnosti u kojima je sudjelovao fakultet i njegovi djelatnici. Autori članaka su Đuro Blažeka, Stjepan Hranjec, Vladimir Kalšan, Vladimir Kapun, Darinka Kiš-Novak, Goran Lapat, Vladimir Legac, Krunoslav Mikulan, Predrag Oreški, Stjepan Ovčar, Draženko Tomić, Tamara Turza-Bogdan, Adrijana Višnjić Jevtić, Magdalena Vrbanec i Tedo Vrbanec, dok je predgovor napisala prodekanica prof. dr. sc. Blaženka Filipan-Žignić.
  • E-knjigu „Godišnja izvješća Učiteljske škole u Čakovcu 1919.-1940.“ uredio je i priredio doc. dr. sc. Krunoslav Mikulan i ona donosi reprodukcije svih godišnjih izvješća koje je škola prema običajima koji sežu još u Austro-Ugarsku Monarhiju objavljivala u međuratnom razdoblju. Izvješća su vrijedan izvor za istraživanje povijesti Učiteljske škole jer donose razne statističke podatke o polaznicima škole (podrijetlo, vjera, socijalni status, uspjeh, zdravstveno stanje i sl.), podatke o radu škole, o udrugama u kojima su djelovali nastavnici i đaci, donose popise udžbenika, školskih zadaća, ekskurzija, gostovanja, posebnih predavanja i priredbi, govore o dobrovoljnim prilozima građana i poduzeća, o radu vježbaonice (osnovne škole), zabavišta (vrtića) i internata koji su postojali u sklopu Učiteljske škole, opisuje se materijalno stanje škole, školski vrt i okoliš, a tu su i popisi nastavnika te maturanata.

Obje su publikacije nastale zahvaljujući velikom zalaganju i dobrohotnosti sadašnjih i bivših djelatnika škole, odnosno fakulteta, kao i ostalih suradnika koji su svojim fotografijama, dokumentima i sjećanjima upotpunili knjige, a naročito bismo istaknuli Hrvatski školski muzej u Zagrebu, Muzej Međimurja Čakovec, Knjižnicu „Nikola Zrinski“ Čakovec i Danijela Ciglarića bez čijih bi priloga cijeli projekt bio upitan. Knjige su avnu promociju imale na proslavi i simpoziju koji se na Učiteljskom fakultetu – Odsjeku u Čakovcu održavao 25. travnja pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak.

Izvor: km