Kultura i prosvjeta 03.03.2018. 08:55. Zadnja izmjena: 05.03.2018. 10:01.

Četvrtak, 8. ožujka u 18 sati

Izložba karikatura, stripova i ilustracija Marine Braović Hajdarović u Malom Mihaljevcu

Izložba karikatura, stripova i ilustracija Marine Braović Hajdarović održat će se u Malom Mihaljevcu u domu kulture povodom Međunarodnog dana žena. Otvorenje je u četvrtak, 8. ožujka u 18 sati, a organizator je Udruga žena Mali Mihaljevec.

Do sada su u Malom Mihaljevcu izlagali: Davor Trgovčević, Zdenko Puhin, Milan Lekić, Ana Gezi i Srećko Puntarić - Felix (iz Zagreba), Darko Drljević i Luka Lagator iz Crne Gore te Boris Oblak iz Slovenije. Ovo je prva ovogodišnja izložba, a u pripremi su izložbe Krešimira Kvešteka i Nik Titanika.

ŽIVOTOPIS

Marina Braović Hajdarović rođena je 1975. godine. Po zvanju je odgojitelj predškolske djece, a umjetničkom djelatnošću aktivno se bavi od 1996. godine kada, radeći kao novinar u lokalnom listu Međimurske novine, počinje u istom objavljivati i karikature. Godinu dana kasnije upisuje studij i od tada započinje suradnju s različitim listovima: Večernji list, Smib, Radost, web portal “Sapunice.net” i mnogim drugima. U Zabavniku, nekadašnjem nedjeljnom prilogu Jutarnjeg lista objavljivala je kratki strip Super Sonja od 2002. do 2008. godine. U mjesečniku za mlade OK! objavljuje strip težak je život od 1998. do danas. Uz kratke stripove koji čine glavninu njenih objavljivanih radova u tiskovinama, bavi se i izradom ilustracija za različite naručitelje i klijente u neovisnom angažmanu ili preko likovnih agencija. Ti su radovi uglavnom korišteni za inozemne blogove, web portale i slično. Do kraja 2015. godine crtanjem se bavi honorarno uz redovni posao savjetnika za zapošljavanje. Od 2016. godine odlučuje se u potpunosti posvetiti umjetničkoj djelatnosti kada u potpunosti prelazi i na digitalnu tehniku u radu. Članica je Hrvatskog društvo karikaturista od 1996. godine. Članica je ULUPUH-a od 2009. godine. Živi i radi u Šenkovcu.

Za ovu izložbu prigodno se odlučuje se na radove sa „ženskom tematikom“. U stripu BEZ REPRIZE glavni su likovi žena i muž u uobičajenim „kućnim“ situacijama i temama razgovora koje se odvijaju pred TV prijemnicima. Naručitelj ovih radova tražio je prikaz obiteljske svakodnevice koja je danas neminovno uvelike vezana uz televizijski sadržaj i medijsku kulturu. U stripu TEŽAK JE ŽIVOT glavni lik je tinejdžerica i svakodnevica vezana uz to turbulentno razdoblje. Glavna junakinja je zapravo „anti junakinja“ jer je daleko od savršenstva kakvo roditelji priželjkuju: često je neuredna, treba je tjerati da piše zadaću, učenje joj nije glavni prioritet u životu, u vječitoj je borbi s mlađim bratom. Za ovu izložbu jedan dio probranih radova je i na temu odnosa s roditeljima, poglavito mamom (također – prigodno). Izloženi radovi u boji su kombinacija klasične tehnike flomasterom i digitalnog bojenja, ili u potpunosti digitalni crtež. Dio crno-bijelih radova priprema su za digitalno bojanje i izrađeni u tehnici flomastera i olovke. Kolorirane verzije ovih stripova na žalost su uništene prilikom kvara informatičke opreme. Ostatak radova (ilustracije) također su na „žensku tematiku“ i prikazuje žene u različitim situacijama. Radovi su u potpunosti digitalni.

Rad Marine Braović Hajdarović lajkajte OVDJE.