Kultura i prosvjeta 06.05.2019. 07:25. Zadnja izmjena: 06.05.2019. 07:25.

Čakovec

Izložba uspomena iz zbirke obitelji Merlić: Blago prošlosti pod vanjkušom

U Knjižnici „Nikola Zrinski” u Čakovcu u utorak, 23. travnja, otvorena je izložba „Skrito pod vanjkušom – iz albuma obitelji Merlić”. Izložbom koju je postavio Borivoj Radojčić, voditelj Zavičajne zbirke Knjižnice, nizom fotografija nastalih u razdoblju od tridesetih godina do 1975. prikazuje se obiteljski i društveni život Olge i Tomislava Merlića, ali i njegovo ispreplitanje s duhom gradova u kojima su živjeli. Otvorenje izložbe bilo je ujedno i uvod u ovogodišnju manifestaciju „Noć knjige” u sklopu koje je predstavljena knjiga „Čudesna moć hormona” Sanje Toljan, dr. med., te održan kviz „Ne znam kak' se zove knjiga”, u kojem su sudjelovali odrasli korisnici.

Ovo je već osma godina kako Knjižnica uz „Noć knjige” održava i izložbu posvećenu baštini našeg kraja, istaknula je je Ljiljana Križan, ravnateljica Knjižnice:

- Ove godine ona je udružena s projektom „Skrito pod vanjkušom” koji smo započeli, kao prva iz niza takvih izložbi financiranih iz sredstava Ministarstva kulture kojima se nastoji ukazati na važnost očuvanja baštine, pričanjem sitnih priča koje su svugdje oko nas, u ovom slučaju o posredstvom lijepih fotografija koje govore o obitelji Merlić – sve je to dio baštine koju moramo sačuvati u ovom turbulentnom vremenu.

Ljiljana Križan je za ovu godinu najavila još jednu izložbu posvećenu baštini.

SVI SMO SE SLIKALI KOD OLGE

Otvarajući izložbu o obiteljskoj povijesti, ali i povijesti Međimurja zabilježenoj na fotografijama govorila je Olga Merlić, koja će ostati zapamćena kao omiljena fotografkinja generacija Međimuraca, vlasnica radnji, nekad u Prelogu, a potom u Čakovcu. Ona je i autorica najvećeg dijela izloženih fotografija. Među sredovječnim i starijim Čakovčanima gotovo da nema onih koji se nisu 'slikali kod Olge'.

- Počela sam kao snaha u varaždinskoj obitelji Merlić, kod svekrve koja je već imala foto atelje dugo godina, a ja sam bila zainteresirana, upijala znanja, pa položila majstorski ispit i imala radnju u rodnom Prelogu, obitelj je kasnije došla u Čakovec pa sam ju i tu imala do umirovljenja.

Pod vanjkušom je prava riječ za ono što se željelo pokazati izložbom, jer pod njim čuvamo drage uspomene, rekla je. - Vjerujem da sam i ja kao fotografkinja sačuvala mnoge uspomene Međimurcima i mnogima zato ostala u srcu.

Emeritus Stjepan Hranjec iskoristio je priliku i da oživi sjećanje na profesora Tomislava Merlića kao kolegu, izvrsnog pedagoga i u povijesti Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu važnog nastavnika, kako je rekao. Naglasio je njegovo posvećenost izvannastavnim aktivnostima u školi, izletima i planinarenju, ali i organizacijskim poslovima oko odmarališta u Novigradu koje sedamdesetih godina škola kao jedna od rijetkih imala. No, Merlić je i sam bio pasionirani fotograf, ali i filmski snimatelj, istaknuo je Hranjec.

Malo je poznato da je snimio dokumentarni film o pijavicama, rekao je Hranjec. Izložba će u ostati postavljena u prostorijama Općeg odjela knjižnice, do kraja svibnja.