Kultura i prosvjeta 30.04.2016. 10:06. Zadnja izmjena: 30.04.2016. 10:09.

PŠ Držimurec - Strelec

Jedna od najboljih recitatorica u državi dolazi iz Piškorovca

Severina Lajtman iz Piškorovca učenica je 6.c razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice te jedna od ovogodišnjih županijskih predstavnika na državnoj smotri LiDraNo, koja se održala početkom travnja u Šibeniku. 13-ogodišnja Severina nastupila je s recitacijom "Dotepenec" Ivice Jembriha, za koju ju je pripremio mentor Božidar Vadlja, a čijom je izvedbom oduševila žiri i sve prisutne te dobila neizmjerne pohvale.

Ova marljiva i uzorna učenica redovito recitira na školskim priredbama od prvog razreda, a njezin talent otkrio je profesor Vadlja, inače nastavnik razredne nastave u Područnoj školi Držimurec-Strelec i dugogodišnji voditelj recitatorske skupine, prilikom jednog nastupa u četvrtom razredu.

"Zamijetio sam je na jednoj priredbi i odmah vidio da se u njoj nešto krije. Znao sam da se sama neće pridružiti recitatorskoj grupi pa sam je potražio i pozvao da nam se pridruži", prepričava Severinin mentor.

Zajedno rade od petog razreda kada se dogodio Severinin prvi zapaženi recitatorski nastup na županijskoj smotri literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva, a ove je godine na državnoj smotri bila odabrana za nastup na završnoj svečanosti kojoj su prisustvovali svi sudionici, a koja je svojevrsni presjek najboljih izvedbi.

"Severina je bila sjajna. Iskočila je na natjecanju svojim stavom i sigurnim nastupom te je naprosto vladala pozornicom. Digla je na noge cijelu dvoranu, zaradila najveći pljesak i oduševila članove prosubene komisije koji su rekli da dosad još nisu vidjeli nekog boljeg od nje", ističe profesor Vadlja dodajući da je mislio da je Severina dostigla svoj plafon, no, završni nastup nadmašio je sva njegova očekivanja.

I članovi žirija i drugi mentori prepoznali su da u Severini leži velik potencijal zbog čega profesor Vadlja za iduću godinu priprema posebnu recitaciju, koja će biti još veći izazov od ovogodišnje.

Životni san joj je postati glumica

Vedra i pozitivna 13-ogodišnja Severina skromno gleda na svoj uspjeh ističući da su nova prijateljstva najvrjednije što je tokom natjecanja stekla. Početak je kaže bio težak, no uz predan rad i pomoć mentora svladala je zahtjevnu recitaciju.

"Bilo mi je jako teško izgovarati recitaciju na kajkavskom jer mi je to ko' strani jezik. Govorim romski i hrvatski standardni jezik, a kajkavski mi je do tada bio potpuno nepoznat", pojašnjava Severina.

"Nikad nisam osjetila tremu. Gledam u publiku i ništa me ne dekoncentrira. Ja znam svoj tekst i ništa mi ne smeta. Znam da je to što radim lijepo i da mi se nitko neće smijati", kaže naša sugovornica. Kako bi ostvarila što bolje rezultate na županijskoj, a kasnije i državnoj razini često je i kod kuće u svoje slobodno vrijeme uvježbavala recitaciju i radila na usavršavanju, zbog čega su ju braća nerijetko ismijavala.

"Braća su mi se smijala jer im nije bilo jasno što radim i nisu razumjeli što pričam. No, kada sam se plasirala na državno natjecanje bili su jako ponosni na mene", nasmijano dodaje Severina.

Mentor Vadlja Severini predviđa svijetlu budućnost što se recitiranja tiče, navodeći da je neizmjeran talent te se nada da će upravo Severina postati prva studentica iz naselja Piškorovec. I Severinine želje su ambiciozne, no, kaže da će se svojski potruditi da ostvari svoj životni san.

"Prije sam se željela baviti pjevanjem kao i moja imenjakinja po kojoj sam dobila ime, a sada mi se više sviđa gluma. Nadam se da ću u tome uspjeti", zaključila je priču Severina.