Kultura i prosvjeta 22.03.2017. 08:16. Zadnja izmjena: 22.03.2017. 08:20.

Informatičari

Međimurci Samuel Sobočan i Martin Josip Kocijan državni prvaci Infokupa 2017.

Udruge “Mladi informatičari Strahoninca” (MIS) i “Međimurski informatički klub" (MIK) Čakovec su imale tri predstavnika na državnom natjecanju iz informatike koje se održalo u Primoštenu od 14. do 17. ožujka i to u najzahtjevnijoj kategoriji – primjena algoritama. To su učenici: Samuel Sobočan (5. razred II. OŠ Čakovec), Martin Josip Kocijan (1. razred Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec) i Vedran Cifrek (8. razred OŠ Novi Marof).

Natjecanje za srednjoškolce održalo se u dva dana. Prvi dan natjecanje za srednjoškolce je trajalo tri sata i bilo je iznimno napeto. Martin Josip Kocijan je dijelio prvo mjesto s još petoricom učenika. Drugi su dan pred natjecatelje stavljeni još teži zadaci i nakon 4 sata ekstremno teškog rješavanja, kao pobjednik je izašao Martin Josip. Njemu je to već peta titula državnog prvaka iz informatike. Programiranjem se počeo baviti već u trećem razredu osnovne škole u udruzi “Mladi informatičari Strahoninca” s kojom “Međimurski informatički klub Čakovec” partnerski priprema djecu za sva natjecanja iz programiranja. Martin je ove godine osvojio i prvo mjesto u svih sedam kola Hrvatskog otvorenog natjecanja u informatici te tako postao prvak u oba informatička natjecanja u Republici Hrvatskoj. Njegovi mentori su Miljenko Blažeka i Dejan Drabić.

Samuel Sobočan je osvojio prvo mjesto u kategoriji 5. razreda osnovnih škola s osvojenih 90 bodova, gotovo trostruko više od drugoplasirane učenice. Vedran Cifrek je bio nešto manje “sreće” ove godine te je osvojio 10. mjesto u kategoriji 8. razreda osnovne škole.

Martin Josip Kocijan je pozvan na Hrvatsku informatičku olimpijadu koja će se održati 25. ožujka u Zagrebu. Na tom će se natjecanju izabrati ekipa za dodatne pripreme i sudjelovanje na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Teheranu. Samuel Sobočan, Matija Bujanić i Vedran Cifrek su se plasirali i na Juniorsku hrvatsku informatičku olimpijadu. Oni će se 29. lipnja na ljetnom informatičkom kampu na otoku Krku boriti za ulazak u četveročlanu ekipu koja će Hrvatsku predstavljati na Juniorskoj informatičkoj olimpijadi u Bugarskoj.