Kultura i prosvjeta 03.06.2016. 13:23. Zadnja izmjena: 04.06.2016. 08:51.

Čitanjem do zvijezda

Međimurski čitači i kreativni učenici postigli odlične rezultate!

Čitanjem do zvijezda naziv je državnog natjecanja u znanju i kreativnosti koje su prije tri godine pokrenuli knjižničari entuzijasti osnovnih i srednjih škola Međimurske županije kako bi ukazali na važnost čitanja, pisane riječi i kreativnosti. Domaćin ovogodišnjeg natjecanja na kojem je sudjelovalo oko 130 učenika viših razreda osnovne škole iz čitave Hrvatske i jedna ekipa iz Srbije bila je Osnovna škola Belica, dok je samo natjecanje održano u Srednjoj školi Čakovec i čakovečkoj III. osnovnoj školi.

Natjecanje je bilo podijeljeno na pismeni dio u kojem se svaka škola natjecala sa tri predstavnika te kreativan dio u kojem su natjecatelji izradili i predstavili plakate na zadanu temu – knjigu Šime Storića "Poljubit ću je uskoro, možda". Na državno natjecanje plasirale su se dvije najbolje ekipe sa županijskih natjecanja pa su Međimursku županiju u kategoriji pismenog ispita predstavljale OŠ Nedelišće i OŠ Podturen, a u kategoriji plakata OŠ Nedelišće i OŠ Ivanovec.

U napetom natjecanju prvo mjesto iz pismenog dijela osvojila je Osnovna škola Petrijanec, drugo OŠ Braće Radića Kloštar Ivanić, treće OŠ Brajda iz Rijeke, a međimurske škole postigle su pohvalne rezultate – 5. mjesto OŠ Nedelišće i 6. mjesto OŠ Podturen. Izuzetan uspjeh postigao je učenik Ivan Munđar iz Osnovne škole Ivanovec čiji je plakat proglašen najboljim.