Kultura i prosvjeta 29.02.2016. 12:56. Zadnja izmjena: 29.02.2016. 13:22.

Europski i hrvatski film

Međunarodna revija filmova za djecu sve popularnija

Četvrtu godinu zaredom od danas (ponedjeljak) do četvrtka, 3. ožujka čakovečki Centar za kulturu domaćin je Međunarodne revije filmova za djecu. U okviru Revije u protekle 3 godine izbor od 20 naslova recentne europske produkcije za djecu i mlade odgledalo je 3.000 učenika međimurskih škola, a samo ove godine očekuje se njih oko 2.800. Škole su pozvane na noviji europski i hrvatski film za predškolsku, osnovnoškolsku i srednjoškolsku dob te kraća uvodna predavanja u atmosferi druženja uz film. Bit će prikazano ukupno 7 filmova – autora iz Hrvatske, Njemačke, Latvije, Norveške, Italije, Švedske i Finske, a novost Revije su filmske radionice i analize na Maloj sceni Vinko Lisjak - nakon projekcija.

Nadalje, učenički  žiri  sastavljen od 5 članova iz čakovečkih osnovnih škola proglasit će najbolji film i glumicu, odnosno glumca.

Revija će biti praćena kamerom Nataše Kralj i Radovana Petkovića - voditelja Foto kino kluba koji djeluje u Osnovnoj školi Ivanovec. Na otvorenju su se uz čakovečke gradske čelnike djeci obratili predstavnici veleposlanstava zemalja čiji filmovi su zastupljeni na Reviji, a osvježenje Revije je i maskota koju je kreirala kostimografkinja i kreatorica lutaka Dječjeg gradskog kazališta Čakovec Dragica Jagec.