Kultura i prosvjeta 03.02.2016. 11:02. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Suvremena hitna medicinska pomoć

Održana edukacija odgojno-obrazovnih djelatnika vrtića o hitnim stanjima kod djece

Dana 27. siječnja djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije u suradnji s Dječjim vrtićom Čakovec održali su prezentaciju suvremene hitne medicinske pomoći na području županije i edukaciju odgojno-obrazovnih djelatnika vrtića o hitnim stanjima kod djece. U nastavku je napravljena demonstracija na trenažnim modelima o osnovama održavanja života (BLS – Basic Life Support) i rada s AVD (automatskim vanjskim defibrilatorom).

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije dr.sc. Tomislav Novinščak, je u predstavljanju Zavoda prezentirao sustav i strukturu suvremene hitne medicine u Međimurju. Potom je posebno istaknuo kako se kontinuiranim sustavnim praćenjem parametara pomoću eHitna sustava pokazuje da je reforma hitne medicine uspjela i da pokazuje učinkovitost. Unatrag dvije godine vidljiv je trend kontinuiranog skraćivanja vremena dolaska hitne medicine do pacijenata u urbanim i ruralnim sredinama Međimurja. Ujedno raste i postotak preživljavanja reanimiranih pacijenata. Sve to zajedno sa standardizacijom medicinske opreme i postupaka čini sustav hitne medicine učinkovitim djelom zdravstva.

Liječnice Zavoda, Marija Kvakan, dr.med. i Lucija Hranilović, dr.med. su u vrlo zanimljivom i pristupačnom nastupu prezentirale osnovna hitna stanja kod djece. Posebno su naglasile korisne savjete i načine samopomoći odnosno asistencija, koje odgojno-obrazovni djelatnici mogu poduzeti do dolaska tima hitne. Romeo Novak, bacc. med. techn. i Ivana Matoša, med. sestr. su na reanimacijskim trenažnim lutkama prezentirali osnove BLS-a i AVD-a uz obrazlaganje potrebe nabavke automatskih defibrilatora u javnim ustanovama i na javnim mjestima te provođenje osnovnih licenciranih tečajeva kako iz osobne potrebe tako i iz potrebe javnih djelatnika.

Posebnim angažmanom ravnateljice Dječjeg vrtića Čakovec Gordana Patarčec, prof. pedagogije, svim je odgojno-obrazovnim djelatnicima, koji su u velikom broju i sa zanimanjem pratili cjelokupnu prezentaciju, omogućena dodatna edukacija o osnovnim mogućnostima kod hitnih stanja u djece.

Izvor: Gordana Patarčec